Arkiv

September 2019

Skaffa mig en tenor

Den osannolika historien om de komplikationer som kan uppstå då en försvunnen operadiva plötsligt blir två. “Skaffa mig en tenor” har prisats, skrattats sönder och samman, Tonybelönats och är utan tvekan en av genrens verkliga klassiker.

En dubbel dos lugnande tabletter är boven i dramat och det som får den redan, lätt koleriske operadirektören att tro att hans italienska operastjärna, helt enkelt, avlidit precis före den viktigaste konserten i direktörens liv. En reserv kläs upp, en flickvän göms undan, en fru försvinner, kopian äntrar scenen – och mitt under pågående konsert vaknar originalet till liv. Bäddat för missförstånd, förvecklingar och en hejdlös berg- och dalbanefärd i gränslandet mellan klassisk fars och teater. Var beredda på ett rasande tempo och en magknipsframkallande skrattfest.


 Juni 2019

Peter Pan

Wendy, John and Michael är tre barn som bor i en ganska vanlig familj. Förutom kanske att deras pappa vid deras födelsedag med största kärlek räknade ut om de skulle ha råd att behålla dem, som har en mamma som på mammors vis varje natt sorterar deras tankar så att de glada tankarna ska ligga överst. Dessutom har de en hund som Nanny. Och så har de Peter Pan. För en dag råkar deras mamma fånga en skugga i barnkammaren, en skugga som tillhör Peter Pan och som han väldigt gärna vill ha tillbaka. Så börjar det stora äventyret som får dem att flyga iväg till Landet Ingenstans.

I juni spelades föreställningen upp av Sveamateas torsdags barngrupp för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.


 Juni 2019

De 101 dalmatinerna

Pongo och Perditas valpar hotas till livet av en elak häxa. Efter en del äventyr lyckas dock föräldrarna genom hjälp av många andra hundar att överlista häxan och bovarna. På julafton kommer de åter hem till sin husse och matte med alla valparna. Husse som är schlagerkompositör har just fått sälja sin första sång och han ska nu köpa ett hus på landet där han ska öppna en kennel för sina egna dalmatinervalpar som nu blivit 101 st.

I juni spelades föreställningen upp av Sveamateas måndags barngrupp för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.


April 2019

Allebarnsland

Allebarnsland av Christian Augrell, är en spännande berättelse om ett hem som skiljer sig från många andra. Fem barn med fem historier möts när deras vägar korsats under en bro. De har alla av olika anledning flytt eller försvunnit från sin familj. Pojken Sam tar tillfället i akt och skapar Allebarnsland, där han med sina kamrater Piraya, Lovika och syskonen Tekla och Tobis bygger upp ett samhälle med Allebarnsrätten, godisätande nätter och framför allt utan några jobbiga vuxna.
Livet under bron kommer inte längre vara som förr när en liten pojke, av misstag träder ner till Allebarnsland…

Allebarnsland sattes upp vid fem tillfällen på Kulturhuset Flamman utav Sveamateas onsdags ungdomsgrupp.


 Mars 2019

Bröderna Lejonhjärta

Bröderna Lejonhjärta är en tidlös historia av Astrid Lindgren, där kampen mellan ont och gott, rädsla och mod, kampen för frihet och död alltid existerar. Bröderna Jonatan och Skorpan möts igen efter döden i Nangijala där det råder evig vår. Men tyrannen Tengil kastar långa skuggor från sitt land Karmanjaka, där han bygger sin nya fästning i de Uråldriga Bergens Berg.

Sveamateas måndags ungdomsgrupp framförde åtta föreställningar av Bröderna Lejonhjärta, skriven av Johan Gille och Fredrik Åkerblom. Föreställningen kantades av musik, sång, värme, kärlek och dramatik.


December 2018

Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland tillsammans med pappa Anton, mamma Alma, syster Ida och tjänstefolk. Emil är företagsam ung man. Han orsakar fler busstreck än det finns dagar på året. I denna föreställning får man följa med Emil på marknad i byn, när huvudet fastnar i soppskålen och när pigan Lina ska rycka ut sin tand med hjälp av Emils påhitt.

Söndagen den 9 december spelades föreställningen upp av Sveamateas ena barngrupp (måndagens barngrupp) för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.


 December 2018

En annorlunda jul

Har ni ställt er frågan om varför vi firar jul? Det har jag gjort och inte har jag blivit klokare för det. Vi får väl se om ni blir det efter att ha sett Sveamateas julföreställning ”En annorlunda jul”. Här ställer vi julen mot väggen med hjälp av såväl vanliga julfirare som experter på området. Ni som inte funderar så mycket, var lugna för vi kommer även att bjuda på några härliga jullåtar så att allt blir precis som vanligt. Välkomna till programmet ”Café Svedalas julspecial”.
Tre föreställningar sattes upp på Kulturhuset Flamman under Svedala kommuns julmarknad, söndagen den 2 december av Sveamateas ena ungdomsgrupp (torsdagens ungdomsgrupp). Ett välbesökt kulturhus i vintermörkret.

 November 2018

Smurfarna

De snälla smurfarna kämpar mot den onde Gargamel som vill äta upp dem. De har många problem som måste lösas och speciellt innan Gammelsmurfens födelsedag. Lyckas smurfarna undkomma Gargamel och hand onda katt? Får Gammelsmurfen fira sin födelsedag med de andra kompisarna?

Två föreställningar visades upp av Sveamateas ena barngrupp (torsdagens barngrupp) för släkt, vänner och familj, lördagen den 17 november.


November 2018

Andarnas hus – röster från andra sidan

 ”Genom dessa år av spökvandringar, spökhus och andra hemskheter kring halloween, har Flammans andar blivit mer oroliga. Nu har vi bjudit in ett medium för att utröna orsaken till oron. Vi kommer att behöva hjälp från besökare, för att återställa lugnet i Flammans andevärld. Vågar du hjälpa oss?”

Så löd evenemangstexten för spökhuset ”Andarnas hus – röster från andra sidan”. Under två kvällar i november bjöd Sveamatea i samarbete med Skräckfabriken AB in till spökrunda på Kulturhuset Flamman. Rekord för i år var 17 fullsatta rundor.


Oktober 2018

Kulturkalaset

Under Svedalas kulturkalas visade Sveamateas ena ungdomsgrupp upp smakprov ur vårens kommande familjeföreställning, nämligen ”Bröderna Lejonhjärta”. Publiken fick följa med in i lägereldarnas och sagornas tid för en resa med Jonatan och Skorpan genom Nangijalas dalar. I mars 2019 har föreställningen premiär på Kulturhuset Flamman.

 Maj 2018

Ronja Rövardotter

Rövarbandet lett av Mattis och rövarbandet lett av Borka är rivaler till varandra. Ronja dom är dotter till Mattis blir i hemlighet vän med jämngamla Birk, som är son till Borka. Tillsammans gör de uppror mot sina familjer och rymmer tillsammans hemifrån ut till en grotta i skogen. Till slut lyckas de förmå sina fäder att förena de båda rövarklanerna.

Två föreställningar spelades av Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) för familj, släkt och vänner.


April 2018

Djungelboken

Ett övergivet spädbarn blir funnen djupt inne i Indiens djungel. Det är början på Rudyard Kiplings klassiker Djungelboken. Här får ni träffa människovalpen Mowgli som med fara för sitt liv växer upp i djungeln. Sveamateas ungdomar gör sin tolkning och vad sägs då om en skånsk Baloo i baktakt eller gamar som rappar, för att inte tala om elefanter som rockar fett.

Sveamateas ena ungdomsgrupp bjöd på sex föreställningar på Kulturhuset Flammans scen under april och maj månad.


April 2018

Bilsemestern

Familjen är iväg på sin årliga bilsemester. På vägen till campingen händer en rad roliga händelser. Familjen hälsa på hos mormor, Tova träffar sin nyfunna pojkvän, bensinpersonalen raggar på pappa och ungdomarna på rastplatsen tar en groupie. Humor blandat med allvar varvas med välkänd musik.

Sveamateas torsdagsgrupp (barngrupp) framförde den egenskrivna musikföreställningen under två föreställningar för familj, släkt och vänner.


December 2017

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är den starkaste, snällaste, roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villerkulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med guldpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika. Sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare. För Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon kan lyfta sin häst på rak arm och hon leker kull med poliser när de kommer och vill hämta henne till en barnhem.

Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) framförde föreställningen för släkt, vänner och familj lördagen den 16 december.


December 2017

LasseMajas detektivbyrå – Saffransmysteriet

Det är snart jul och dags att baka lussebullar. Snön faller över Valleby. Kompisarna Lasse och Maja sitter och fikar på Vallebys mysiga café m’r saffranet tar slut för bagaren. Lussebullar utan saffran? Nej, det går ju inte! Lasse och Maja traskar iväg till Superlivs för att köpa nytt. Men när de kommer in i butiken möte de butikschefen i upplösningstillstånd. Det dyrbara saffranet är stulet! Vem är tjuven? Vart leder ledtrådarna? Är det rånaren Robbert Vik som är i farten igen? Innan detektiverna Lasse och Maja vet ordet av är de mitt uppe i ett nytt spännande fall. Julen måste räddas.
Under Svedalas skyltsöndag den 3 december framförde Sveamateas ena ungdomsgrupp 3 gratisföreställningar av denna spännande familjeföreställning.

November 2017

Lejonkungen

Den vise lejonkungen Mufasa luras in i döden av sin bror, den onde Scar. Simba, Mufasas son, tror han själv är skyldig till faderns död och flyr ut i vildmarken. Han får nya vänner och lever ett bekymmerslöst liv. En dag får han veta vilka svåra tider som drabbat landet under Scars styre. Simba inser att han måste återvända hem.
Sveamateas torsdagsgrupp (barngrupp) framförde föreställningen för släkt, vänner och familj lördagen den 25 november.

November 2017

Flammans skräcknatt

Kulturhuset Flamman är snart 100 år gammalt. I husets väggar och betong ljuder de svaga själarna. Du kan höra deras andetag och skrik på hjälp om du lyssnar noga. Till allhelgonahelgen får de kraft och energi. Nu kan vi inte stoppa dom! Detta året verkar vi få annorlunda, det har i alla fall biografvaktmästare Larsson märkt. Vågar du titta efter?
I samarbete med eventföretaget Skräckfabriken AB framförde Sveamatea 16 spökrundor under två kvällar i november (allhelgonahelgen).

Juni 2017

Harry Potter

Pjäsen handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley. På sin elvaårsdag får han av halvjätten Rubeus Hagrid reda på att han är trollkarl, att han inte hör hemma hos mugglarfamiljen, och att han har antagits till utbildning på internatskolan Hogwarts. Familjen vägrar låta Harry se brevet från Hogwarts, varför Hagrid kommer och hämtar honom, och visar sedan vägen till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.
Måndagens barngrupp visade upp denna spännande föreställning i junimånad för släkt, familj och vänner.

 Juni 2017

Pelle Svanslös

Pelle Svanslös är en godhjärtad och godtrogen katt som ständigt blir lurad och mobbad av Elaka Måns och hans eftersägare Bill och Bull. Det goda segrar dock alltid och Pelle får även uppleva kärleken tillsammans med Maja Gräddnos.
Pjäsen spelades upp i junimånad av torsdagens barngrupp inför släkt, familj och vänner.

 Maj 2017

Grease

50-talet är tillbaka!
Den duktiga flickan Sandy och den coola killen Danny träffas och hänger nere på stranden en sommar, där de slutligen blir kära. När sommaren lider mot sitt slut tar de farväl av varandra, helt säkra på att de aldrig kommer att ses igen. Men det dröjer inte länge innan de träffas nästa gång, redan första skoldagen faktiskt. Men Danny är inte samma gulliga kille som Sandy lärde känna nere på stranden. Hur ska Sandy och Danny komma över sina olikheter? Och kommer de att hitta tillbaka till varandra.Två helger i maj fylldes Kulturhuset Flamman av brylkräm, långa fladdrande kjolar, välkänd musik, sång och dans.

Sveamateas ungdomsgrupp spelande 7 föreställningar, under två helger, med premiär den 14 maj.

 April 2017

Ture Sventon

 Vi slår upp dörrarna till Kulturhuset Flamman och välkomnar er till en spännande föreställning då vi får följa med privatdetektiv Ture Sventon på uppdrag i Lingonboda.
Landets skickligaste privatdetektiv som inte kan säga s men älskar semlor och alltid är på jakt efter Ville Vessla. Ständigt denne Vessla!
Kommer Ture att rädda fröknarna Fredrikssons silverpokal? Är Oxen trött på hallonsaft? Varför har Sofie granbarr i byxorna och kommer Herr Omars matta någonsin att flyga?
6 föreställningar spelades under 3 helger i aprilmånad på Kulturhuset Flamman.

 December 2016

En skit jul

Det är mycket som ska göras inför julen och alldeles för lite tid. När ingen vill hjälpa till blir det tillslut för mycket för mamma som kollapsar. Utbrändhet blir diagnosen. Plötsligt vänds allt upp och ner för barnen i familjen Larsson. Mamma ligger på sjukhus och får inte komma hem. Hur blir det nu med julafton? Pappa har ingen aning om vad som ska göras och än mindre barnen. Blir det någon jul över huvud taget? Eller det kanske är bättre att bara ställa in allt ihop?!
Tre gratisföreställngar spelades upp av Svemateas ungdomsgrupp under Svedalas skyltsöndag.

 Oktober 2016

Spökhuset Flamman

 16 guidade rundor under allahelgonahelgen i det kalla kulturhuset där spökena går lösa.

 Juni 2016

Folk och rövare i Kamomilla stad

Jonatan, Jesper och Kasper är några av invånarna i den lilla staden Kamomilla. Alla känner varandra i Kamomilla och det gör den till en fridfull stad att leva i. Men det finns tre stycken rövare i staden som ställer till trubbel, och det är såklart Kasper, Jesper och Jonatan. De bor lite utanför staden med sitt tama lejon. De brukar gå ut på rövarjakt och stjäla saker, men det slutar inte alltid så bra för de. Efter stölden hos bagaren blir det arrest för deras del. När det väl börjar brinna i gamle Tobias hus får rövarna lära sig en läxa. Hjälps alla åt och är snälla mot varandra får man något gott i slut ändan.

Denna föreställningen framförde Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) för sina föräldrar, släkt och vänner under en lördag eftermiddag i början av juni.


 Maj 2016

Törnrosa

Efter en lång längtan har kungaparet Stefan och Magdalena äntligen fått ett barn. En prinsessa är född och hon får namnet Aurora. Den onda fen är inte lika glad och lägger en förbannelse över den nyfödda prinsessan som säger att hon ska sticka sig på en spinnrock och dö innan solen går ner på hennes 16 födelsedag.

Kungen beordrar att bränna alla spinnrockor i hela landet och Aurora får flytta in med de fyra goda feerna i en stuga i skogen där hon lever som en vanlig flicka ovetandes om vem hennes föräldrar är.

Hennes 16 års dag närmar sig. Feerna vill ställa till ett riktigt födelsedagskalas, kungen förbereder prinsessans hemkomst i slottet, törnrosa träffar prinsen i hennes drömmar men den onda fen har ännu inte givit upp jakten på henne.

Föreställning Törnrosa framfördes 2 gånger av torsdagsgruppen (barngrupp) för föräldrar, släkt och vänner.


 Maj 2016

Lassemajas detektivbyrå – Cafémysteriet

Café Marsaan, Vallebys fina konditori, har blivit utsatt för flera rån, alltid då det funnits ovanligt mycket pengar i kassan. Sara i kassan är chockad! Tre gånger i rad kan inte en rånare ha tur, är det någon inne på caféet som tipsar rånaren när det är dags att slå till?

Ingen i personalen har sett något misstänkt bland kollegerna, berättar Vallebys polismästare hemlighetsfullt för Lasse och Maja mellan bakelsetuggorna. Han har själv förhört allihop. Men de verkar alla vara i stort behov av pengar. Konditoriets ägare syns aldrig till, så honom är det inte lätt att fråga ut. Lasse och Maja smälter den omfattande informationen på samma gång som de utsökta bakelserna, och beundrar caféets lockande skyltfönster på väg hem. Nu är det nya bakverk i skyltfönstret, lika konstfullt arrangerade som tidigare. Men fatet med rånen står kvar på sin plats.

Sveamateas ungdomsgrupp framförde denna pjäs för fulla salonger totalt 6 föreställningar.


December 2015

Alice i underlandet

Barngruppen intar scenen för första gången med två föreställningar av Lewis Carroll’s Alice i underlandet med familj, släkt och vänner i publiken.

 November 2015

Tomtenslista

Mitt i barnen Ebba, Ella och Ebbes julbus berättar farfar Frans för de tre barnen om sin barndoms julaftnar – är man inte snäll under året får man inga julklappar. Barnen bestämmer sig då för att åka till nordpolen och till tomtens verkstad för att skriva in sina namn på tomtens lista. Får barnen några julklappar? Kommer de ens till tomtens verkstad?


 Oktober 2015

Spökhuset

Vågar du besöka Sveamateas spökhus på Kulturhuset Flamman? Kulturhuset Flamman är nästan 100 år gammal och under dessa år finns det personer som stannar för evigt. De finns i alla rum, ser och hör allt. Den äldsta och mäktigaste av dem alla heter Larsson. De är han som bestämmer och har koll på alla andra som har lyckats stanna kvar på Flamman. Desto närmare Halloween vi kommer desto rastlösare blir de och desto svårare är det för Larsson att hålla de i schack. Nu är frågan om du vågar möta Flammans invånare?

Oktober 2015

Musikcafé: En liten jäkla tantshow med Sveorna & gäster

Kulturhuset Flamman har för Kulturnatten gjorts om till ett ”äldreboende”
Här möter ni Sveorna med gäster, bl.a.: Galna tanter, en förvirrad brandskyddsinspektör, en uppgiven praktikant, en Maja, tokiga hantverkare, personal på himmet och en något exalterad hund…

Föreställningar under Kulturnatten (3/10):
17:00,18:00 & 19:00


April 2015

Huvudsaken är att man är frisk

Monika och Lena har åkt till stugan och har med sig Nobban, Lenas lillasyster. Det regnar och är trist och det finns ingenting att göra. Flickorna lyssnar på radio. De får höra att en farlig rånmördare rör sig i trakten. De blir uppskärrade men Nobban har ett ordspråk som hon drar i tid och otid: “Huvudsaken är att man är frisk”.
Det klarnar upp ute och Monika och Lena går till butiken. Nobban blir ensam kvar. Då kommer Klas in klädd som den efterlyste rånmördaren. Nobban blir rädd, men får sedan klart förr sig att det är hennes bror Görans kompis.
Göran dyker också upp, och då får Nobban en idé. Nu skall de skoja lite med de stora flickorna. De skall låtsas att Klas är den efterlyste rånmördaren. Flickorna har emellertid hört deras planer och gör ett motdrag. De ringer polisen. Pojkarna har gömt sig i vedskjulet och Nobban beger sig till butiken. Flickorna blir ensamma i stugan. Då knackar det på dörren och in kommer…

Föreställningen som är skriven av barnförfattaren Astrid Lindgren spelades 6 gånger på Flamman under april månad.


November 2014

En Julsaga

Tror ni på spöken?… Själv är jag mycket tveksam, sedan jag mött Mr. Marley och Mr. Scrooge.
Förlåt, jag skulle kanske presentera mig. Charles… Charles Dickens.
Jag hade lyckan att födas i 1900-talets England och välja författarens väg. Min mani i livet är nu att berätta. Så, låt oss genast förflytta oss till London city, julafton 1843 – för här börjar min sällsamma historia!Så börjar “En julsaga” som spelades på Kulturhuset Flamman med premiär den 14 november 2014.

Oktober 2014

Prinsessan på ärten

Barnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

Prinsessan på ärten spelades under Kulturnatten i Svedala den 19 oktober med 3 “fri föreställningar”.


December 2013

Spökflickan

Julafton var kommen och de fyra vännerna firade jul tillsammans, men just den dagen hände det mystiska saker i huset. De får oväntat besök av en liten flicka som aldrig har fått fira jul.

Pjäsen är skriven av Svemateas egna spökexpert Mikael P Wilson som numera äger företaget Skräckfabriken. Den spelades 3 gånger under skyltsöndagen i Svedala.


April 2013

Klas Klättermus

Thorbjørn Egners “Klas Klättermus” är i full gång tillsammans med alla andra djuren i Hackebackeskogen. Den flitige Mårten Skogsmus hjälper sin gamle farmor, Jösse bagare bakar kakor med hjälp av Bagarpojken, Bamsefar fyller 50 år och lilla Brummelman försvinner spårlöst i skogen.

En fullspäckad pjäs fyllt med massa händelser under en timme. Det spelades 6 föreställningar och den blev en succé.


December 2012

Flickan med svavelstickorna

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.


December 2011

Flickan med svavelstickorna

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.


Juni 2011

1811 slaget vid Klågerup

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev fångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson. Det var just detta året som massakern hände för exakt 200 år sedan och detta uppmärksammades med att spela musikalen för sjunde och sista gången i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott och dess ängar. För regin stod Mikael Jörgensen och Eva-Lotta Fyhr Paulnitz.


April 2010

Klerk den enögde slaktaren

”Klerk den enögde slaktaren” handlar om som titeln lyder den enögde och supige slaktaren Klerk som har en svart fläck i sitt liv.
I sitt första äktenskap hade Klerk en son vid namn Wilhelm. Under en tjurslakt där brännvin dracks i stora mängder slår Wilhelm ihjäl djuret medan de andra äter och super. När Klerk upptäcker sonens val att döda tjuren på grips han av vrede och försöker mörda sonen som flyr för att sedan aldrig återkomma. En pjäs full med dramatik, sorg och ursinnighet.Pjäsen hade urpremiär våren 2011 på Kulturhuset Flamman och spelades 9 gånger. För manusbearbetning stod Lars Johansson, regi stod Mikael Jörgensen och Henric Ullebo spelade huvudrollen, Klerk.

November 2010

Flickan med svavelstickorna

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.


Oktober 2010

Möss & Människor

John Steinbecks klassiska drama om de två lantarbetarna George och Lennie som söker jobb på gårdarna i Kalifornien. En historia om vänskap och tragiska människoöden.

Föreställningen spelades elva gånger på Kulturhuset Flamman och för regin stod Roland Paulsson som även var med i förställningen.


 Juni 2010

Sommarscen Svedala Musikcafé med SKAI

Sketcher, sångnummer och dansnummer sätter Sveamatea upp en timmes underhållning för allas smaker. Allt från Dolly Parton medley till lite grova skämt och vitsar.

Musikcaféet spelades 2 gånger i Svedalas stadspark när sommarscenen slog upp och månaden innan spelades den 5 gånger på Kulturhuset Flamman.


Maj 2010

Musikcafé med SKAI

Sketcher, sångnummer och dansnummer sätter Sveamatea upp en timmes underhållning för allas smaker. Allt från Dolly Parton medley till lite grova skämt och vitsar.

Musikcaféet spelades 5 gånger på Kulturhuset Flamman med en ensemble på ungefär 7 personer.


 December 2009

Prinsessan på ärten

Barnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

Öppethus på skyltsöndagen, 3 föreställningar med fri entré.November
2009

Grodan och kärleken

Grodan mådde lite underligt. Han blev varm och kall om vartannat och hjärtat sa dunk, dunk. Tänk om han höll på att bli sjuk? Grodan gick till sin vän haren som tittade och läste i en tjock bok. Hmmm. Haren hittade förklaringen. Grodan, du är kär!!! Vilken tur! Grodan blev jätteglad. Men vem var han kär i? Det visste han inte. En groda kan faktiskt vara kär i någon som är vit och kan flyga.

En underbar kärlekshistoria kombinerad med klassiska, populära, svenska låtar. Föreställningen spelades upp av Sveamateas barngrupp.


Oktober 2009

Rännstensungar

Rullstolsbundna lilla flickan Ninni har precis förlorat sin mamma och är föräldralös. Konstnären Fahlén i samma trappuppgång erbjuder sig att ta han om flickan, fast det finns ett problem. Konstnären har ingen stor budget och håller på att bli vräkt från kvarteret.
Både Fahlén och Ninni har en enda stor önskan, det är att komma till en sommaräng och att Ninni ska få kunna gå på sina egna ben igen. Det blir en tuff kamp och under tiden händer det förfärligt många upptåg.

En gripande pjäs som spelades på Kulturhuset Flamman av Sveamateas ungdomsgrupp vid fem tillfällen.


Juni 2009

Axel i giljotinens skugga

En storslagen musikal som handlar om den svenske aristokraten Axel von Fersen vars liv var ett enda upptåg av en massa äventyr. Bland annat var han förälskad i den franska drottningen Marie Antoinette som musikalen stort bygger på.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson, och Svematea har satt upp musikalen två gånger. Året 2008 och 2009. Båda åren har musikalen spelats upp i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott.


December 2008

Prinsessan på Ärten

FBarnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

5 “fri föreställningar” spelades på Kulturhuset Flamman för skolbarn under december i samarbete med Svedala Kommun.


December 2008

JULKUL MED SVEAmatea

En julföreställning fullt med sketcher, sång och dansnummer. Tanten Svea spelad av Marcus Andersson blev konferencier för föreställning och allt utspelades i hennes vardagsrum. Gästartister: Robin Andersson och Philip Lantz.

Fem “fri föreställningar” på Kulturhuset Flamman den 30 november, årliga skyltsöndagen i Svedala.


Juni 2008

Axel i giljotinens skugga

En storslagen musikal som handlar om den svenske aristokraten Axel von Fersen vars liv var ett enda upptåg av en massa äventyr. Bland annat var han förälskad i den franska drottningen Marie Antoinette som musikalen stort bygger på.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson, och Svematea har satt upp musikalen två gånger. Året 2008 och 2009. Båda åren har musikalen spelats upp i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott.


Mars 2008

Råttfällan

Det unga paret, Mollie och Giles Ralston, driver ett nyöppnat hotell i Monkswell. De är insnöade tillsammans med fyra gäster och en förbipasserande resande som kört fast i snön. Trotter som är kriminalassistent åker till hotellet för att varna att en misstänkt mördare troligen är på väg till hotellet.
När en av gästerna blir mördad, inser alla att mördaren redan är där. Vem som helst kan vara skyldig till detta.

Kriminaldramat skriven av Agatha Christie har haft 11 föreställningar på Kulturhuset Flamman i Svedala.


December 2007

Julkul med Sveamatea & SKAI

Kombinerad “fri förställning” med sketcher, sång och dansnummer gjort av Sveamateas ungdomsgrupp på skyltsöndagen med 4 föreställningar.

Juni 2007

Musikalen 1811

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Musikalen har satts upp inte mindre än sju gånger och har spelats flest gånger i Klågerups lada intill Klågerups slott och dess ängar. Den är skriven av Lars Johansson och Rolf Hellmark.


April 2007

Musik Café ”Svedala Camping”

Folkets Hus Svedala
5 föreställningar

December 2006

Jingel Bells Show

Öppet Hus på Kulturhuset Flamman
Uppträde med ungdomsgruppen

November 2006

Farsen OMAKA PAR


Juni 2006

Teaterdagar i Torup och Klågerup

Musikalen 1811 Klågerups Lada
12 föreställningar

November 2005

Musik Café no 2

Folkets hus i Svedala

April-Maj 2005

Musikcafé

Folkets hus i Svedala

 Januari 2005

Teaterskola

Sveamatea startar sin teaterskola för ungdomar i årkurs 4-9

Oktober 2004

Inte nu älskling

Succé på Folkets hus i Svedala

Mars 2004

Musikalen 1811

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Oktober 2003

Musikalen 1811

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

April 2003

Trollkarlen från Oz


November 2001

Omaka par


Oktober 2000

Pippi Långstrump


Oktober 1999

Låna mig en tenor


Oktober 1998

Ture Sventon


Oktober 1997

Läkare mot sin vilja


April 1997

Fem kvinnor


Oktober 1996

Spökerier


Oktober 1996

Mathissen

Mathissen spelades på Landskrona teater vid den årliga teaterfestivalen.

September 1996

Udda praliner


September 1996

Karlsson på taket


Juni 1995

Kung utan byxor

Samarbete med Bara Scengångare på Lindholmen-jubileet. Krönikespelet hette Kung utan byxor.

Mars 1995

Nalle Puh


December 1994

Att synas


Maj 1994

Musikkabaré


Mars 1994

Körsbärsträdgården

Egen lokal, Enskiftesgården. Invigningspjäsen blev Körsbärsträdgården.

November 1993

Julsagostund


Januari 1992

Ensamma mamman


Januari 1992

Svea med tian


Mars 1990

Håll dig i skinnet

Ystad teater ville återigen ha oss som sina gäster. Denna gången blev det farsen Håll dig i skinnet

Juni 1988

Kul tur med Svea


Maj 1988

Alla mot en


April 1988

Musikkafé Chez Sveamatea


Januari 1988

Trollkarlen från Oz

Även med Trollkarlen från Oz gästspelade vi i Ystad, där Janne Schaffer, pjäsens kompositör såg en av våra föreställningar. Vi spelade även med Trollkarlen i Lund på ATR-syds festival.

Januari 1987

Musikkafé


April 1986

Den hädangångna


Mars 1986

Klas Klättermus

…blev vårt fjärde gästspel utanför Svedala kommun. Vi spelade på Ystad teater, på rotundan i Folkets park, Malmö samt uppspel på Teaterfestivalen i Höör.

Januari 1986

Sveas val


April 1985

Rasmus på luffen


Februari 1985

Bordet

Vårt tredje gästspel – Malmö och Trelleborg.

1985

Teaterfestivalen i Bräkne-Hoby


1984

ATR-syds Festival i Sveamateas regi


November 1983

Tutti Frutti


 Oktober 1983

Dödens testamente


Maj 1983

Loranga, Mazarin och Dartanjan


Maj 1983

Nalle Puh

Vårt andra gästspel – Ystad teater

Januari 1983

Svea Bar


1983

Svedalas Kulturstipendium


Augusti 1982

Tokstollar och högfärdsblåsor

Vårt första gästspel – Moriska Paviljongen i Malmö.

Maj 1982

Bättre en tjuv i huset än en fnurra på tråden


Mars 1982

Trance


Januari 1982

Morgondagens gåva


Maj 1981

Bara Svea

Lokalrevyn Bara Svea, Sveamateas första stora satsning med ett 100-tal medverkande, eget manus och egen komponerad musik.


Oktober 1980

Din stund på jorden


Oktober 1980

Den skalliga primadonnan


Oktober 1980

Resan till Ystad


Oktober 1980

Atelje Mia


Maj 1980

Storklas och Lillklas


December 1979

Dramatiseringar av Bellmans sånger


September 79

Invigningen vid Yddingen / Bellman och hans vänner