ARKIVET

Julkul med familjen Andersson

December 2023

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen "Julkul med familjen Andersson" som är en egenskriven föreställning med utgångpunkt från familjen Andersson där vi får följa Sune, HåkanBråkan, pappa Rudolf, storasyster Anna och mamma Karin. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Pippi Långstrump

December 2023

Måndagens barngrupp framförde föreställningen "Pippi Långstrump" som är en egenskriven föreställning baserad på Astrid Lindgrens egna berättelse om det föräldralösa barnet Pippi. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Klas Klättermus

December 2023

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen "Klas Klättermus" som är baserad på den klassiska berättelsen med samma namn, där vi får följa Klas Klättermus och alla de andra djuren i Hackebackeskogen. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Karl-Bertil Jonssons julafton

November 2023

Sveamatea framförde klassikern ”Karl-Bertil Jonssons julafton” på Svedalas julmarknad, söndagen den 26 november. Handlingen utspelar sig kring juletider då den blott 14 åriga rikemanssonen Karl-Bertil extraknäcker på det kungliga postverket och beslutar sig för likt sin idol Robin Hood att "Ta från de rika och ge till de fattiga". Det är inte alla som tycker att hans gärning är god, speciellt inte hans något kapitalistiska fader Tyko som finner sonens tilltag väldigt upprörande och tvingar honom till bot och bättring.

Mysteriekväll på biblioteket - Ute på turné

November 2023

Bygdens skvallertant Asta Granqvist har hittats död – och efter noggrant detektivarbete har skaran av misstänkta kokats ner till en handfull. Men vem är egentligen den skyldige?

Tillsammans med teatergruppen Sveamatea får du chansen att lösa mysteriet med Astas död. Teatergruppen dramatiserar olika ledtrådar, men du får även klura på egen hand under en tipsrunda utanför biblioteket i de mörka gränderna.

Ensemblen har åkt ut på turné med destinationerna Kulturhuset Flamman i Svedala och Trelleborgs bibliotek.

De sju dödssynderna

November 2023

"Vågar du stå till svars för de synder du har begått och möta dem öga mot öga? Kommer du klara dig levande ut eller kommer du bli straffad för dina brott. Vågar du ta reda på svaret? Vi välkomnar dig till årets spökhus, en tradition som fortsatt lever kvar. I år möts ni av de sju dödssynderna. Välkomna!" Under två kvällar i november 2023 bjöd Sveamatea in till spökrunda på Kulturhuset Flamman. Alla rundor var fullsatta. 17 rundor totalt.

Kvinnofabriken

Juni & juli 2023

Sveamateas vuxenensemble presenterade på nytt komedin “Kvinnofabriken” som spelades på sommarscen som Svedala kommun anordnat i Svedalas stadspark. Två utomhusföreställningar spelades i slutet på juni och början på juli. 

Ronja Rövardotter

Juni 2023

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen "Ronja Rövardotter" som är en egenskriven föreställning baserad på Astrid Lindgrens egna berättelse om rövarbarnet Ronja. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Törnrosa

Maj 2023

Måndagens barngrupp framförde föreställningen "Törnrosa" som är en egenskriven föreställning baserad på den klassiska sagan med samma namn. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Askungen

Maj 2023

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen "Askungen" som är en egenskriven föreställning baserad på den klassiska sagan med samma namn. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.

Kvinnofabriken

Mars 2023

Sveamateas vuxenensemble presenterar komedin “Kvinnofabriken”, bearbetad utifrån Ivar Lo-Johanssons novell med samma namn, skriven och regisserad av Anders Gsaxner.

Följ med till beredskapstiden, en tid långt före “me too”, men ändå en tid då Sverige stod utanför kriget och där landet var på väg in i en ny tid. Männen var inkallade vilket medförde att kvinnorna fick ta jobb inom industrin och i detta fall en textilfabrik någonstans i den svenska landsbygden. För att öka produktionen anställer fabriken en ung nyutexaminerad ingenjör som ska ta sig an uppgiften på sitt egna lilla vis. Det går inte helt enligt planerna då den unge ingenjören stöter på problem som han inte riktigt räknat med.

Föreställningen växlar mellan strikta effektiviseringar i fabriken bland vävmaskinerna till trevlig samvaro med kärleksdroppar på stadshotellet där det ljuder härliga 40-talsschlagers från Ulla Billgrens orkester.

Föreställningen spelades på Kulturhuset Flamman under mars 2023 med totalt åtta föreställningar.

Emil!!! Nya hyss i Katthult

December 2022

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen "Emil i Lönneberga" som är en egenskriven föreställning baserad på Astrid Lindgrens alla berättelser om pojken i Katthult som jämt begår hyss. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner.  

Emil i Lönneberga

December 2022

Måndagens barngrupp framförde föreställningen "Emil i Lönneberga" som är en egenskriven föreställning baserad på Astrid Lindgrens alla berättelser om pojken i Katthult som jämt begår hyss. Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner. 

Vårt nya hus...eller hotell?

December 2022

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen "Vårt nya hus...eller hotell?" som är en egenskriven föreställning baserad på filmen "Hotell Transylvanien". Föreställningen visades för föräldrar, släkt och vänner. 

Han som avskydde julen

November 2022

Det är en helt vanlig dag och i en helt vanlig leksaksfabrik finns det mycket kvar att göra innan julledigheten. Det är bara några dagar kvar till julafton då en mystisk figur dyker upp i staden och plötsligt vänds hela världen upp och ner! Följ Elliot när han och hans vänner gör allt de kan för att rädda julen i Sveamateas nya julföreställning "Han som avskydde julen". En komisk "skräckmusikal" för hela familjen med inslag av kärlek, magi och musik.

Föreställningen spelades på Kulturhuset Flamman i samband med första advent, söndagen den 27 november, där Svedalas invånare bjöds på tre föreställningar. 

Är du inte riktigt fisk

Oktober 2022

Sveamateas vuxenensemble presenterar farsen “Är du inte riktigt fisk” som är skriven av John Chapman och Dave Freeman men sedan översatt och bearbetad av Åke Cato och Jan Richter.

Föreställningen handlar om Cissi som håller sig med två gifta älskare. De båda hälsar på efter ett noga uträknat schema. Allt går bra tills den ena av de båda älskarna drabbas av en olycka och båda befinner sig samtidigt hos Cissi. Tur i oturen är att Cissis gamla vän Lotta dyker upp. Och så är karusellen i full gång. Turerna blir mer och mer invecklade då karaktärerna snärjer in sig i nödlögner och bortförklaringar..


Föreställningen spelades på Kulturhuset Flamman under oktober 2022.

En röst för Mycket

Augusti 2022

När Clara vaknar efter att ha somnat mitt under en TV-utröstning, vaknar hon upp till en värld som inte riktigt fungerar som förut. När bussen går sönder på väg till skolan röstar resenärerna om vem som ska få skjuta på. Under lektionen ska någon röstas ut från klassen och personalen har förvandlats till en jury som dansar och sjunger. Röstningarna fortsätter och Clara ifrågasätter vad som händer runt omkring henne och varför det finns ett sådant stort behov av att jämföra personers olika talanger och brister.

Musikalen “En röst för Mycket” skriven av Ingemar Dahl, tar med oss på en något förvirrande men rolig resa som bjuder på skratt och musik med lärdomar om mobbning och utanförskap.

Föreställningen spelades på Kulturhuset Flamman under augusti/september 2022 utav föreningens ena ungdomsgrupp. 

Skönheten & odjuret

Juni 2022

Belle är en intelligent, vacker och självständig ung kvinna som tas till fånga av Odjuret och fängslas i hans slott. Trots sin rädsla blir hon vän med slottets förtrollade invånare och lär sig se bortom Odjurets skräckinjagande yttre. Belle inser att det finns ett gott hjärta och en sann prins under odjurets yta.


Måndagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. 

Lucky Luke

Juni 2022

Lucky Luke och hans häst Jolly Jumper kommer till den nybildade staden Daisy Town i vilda västern. Efter att ha rensat ut stadens bovar blir han stadens sheriff, och tvingas möta sina ärkefiender bröderna Dalton.


Torsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. 

Pippi Långstrump

Maj 2022

Pippi Långstrump är den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villekulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med guldpengar har hon också.


I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare! För Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon kan lyfta sin häst på rak arm och hon leker kull med poliser när de kommer och vill hämta henne till ett barnhem.

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. 

Mysteriekväll på biblioteket - Ute på turné

April 2022

Bygdens skvallertant Asta Granqvist har hittats död – och efter noggrant detektivarbete har skaran av misstänkta kokats ner till en handfull. Men vem är egentligen den skyldige?

Tillsammans med teatergruppen Sveamatea får du chansen att lösa mysteriet med Astas död. Teatergruppen dramatiserar olika ledtrådar, men du får även klura på egen hand under en tipsrunda utanför biblioteket i de mörka gränderna.

Ensemblen har åkt ut på turné med destinationer som Staffanstorp, Hjärup, Skurup och Skanör. 

Peter Pan

Mars 2022

Det är Lenas sista natt i barnkammaren innan det är dags för henne att bli vuxen. Samma kväll kommer Peter Pan och hälsar på henne. Han tar med Lena och hennes bröder på ett fartfyllt äventyr till landet Ingenstans. I landet Ingenstans bor det sjöjungfrur, älvor och pirater och där behöver man aldrig bli vuxen.

Följ med Peter och Lena på deras upptåg i denna musikalversion av Peter Pan skriven av JM Barrie. Dramatisering av Anna Simberg & Sven Sid. Musik och sång av Sven Sid, Mika Siekkinen & Lars Huldén.

Föreställningen framfördes under åtta tillfällen på Kulturhuset Flamman utav en blandad barn- och ungdomsensemble. 

Resfeber

Februari 2022

Resfeber handlar om hur tokig en dag på resebyrån kan se ut för fröken Karlsson. Just denna dag får hon besök av en velig gammal dam som år efter år skjuter upp sina reseplaner. En bankkamrer som behöver komma iväg till något varmt och kassörskan på samma bank som har en hemlig förälskelse för kamrern. Ett nyförälskat par dyker upp och har lite olika tankar på hur en bröllopsresa ska se ut. Två väninnor; en dominant och en utan resvana försöker bestämma sig för en resa. Ett gift par i matchande kläder har en för fröken Karlsson aldrig tidigare skådad resplan.

Föreställningen spelades vid åtta tillfällen på Kulturhuset Flamman och framfördes utav en nystartad vuxenensemble. 

Trassel

December 2021

Kungarikets mest eftersökta (och charmiga) tjuv, Flynn Rider, träffar av en slump den blonda tonåringen Rapunzel som har livslångt utegångsförbud och är fast i ett högt torn. Mötet är början på ett hårresande äventyr som innehåller en snabb polishäst, en överbeskyddande kameleont och ett läskigt gäng banditer.

Flynn har klarat sig genom livet genom att vara snygg, prata fort och ha tur - men när han väljer ett mystiskt torn som sitt gömställe ser det ut som om turen vänder. Han blir nockad, fastbunden och tagen som gisslan av den vackra och modiga Rapunzel, vars gyllene hår på 23 meter inte är det som är mest märkligt med henne. Inlåst och ensam ser Rapunzel denna tjuv som vägen ut ur tornet. En komisk kidnappning och lite utpressning senare ger sig det udda paret ut på riktigt trasslig resa.

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. 

LasseMajas detektivbyrå - Cafémysteriet

December 2021

Café Marsaan, Vallebys fina konditori, har blivit utsatt för flera rån, alltid då det funnits ovanligt mycket pengar i kassan. Sara i kassan är chockad! Tre gånger i rad kan inte en rånare ha tur, är det någon inne på caféet som tipsar rånaren när det är dags att slå till?

Ingen i personalen har sett något misstänkt bland kollegerna, berättar Vallebys polismästare hemlighetsfullt för Lasse och Maja mellan bakelsetuggorna. Han har själv förhört allihop. Men de verkar alla vara i stort behov av pengar. Konditoriets ägare syns aldrig till, så honom är det inte lätt att fråga ut. Lasse och Maja smälter den omfattande informationen på samma gång som de utsökta bakelserna, och beundrar caféets lockande skyltfönster på väg hem. Nu är det nya bakverk i skyltfönstret, lika konstfullt arrangerade som tidigare. Men fatet med rånen står kvar på sin plats.

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. 

Julkul med tanter & briljanter

December 2021

Sveamatea gav föreställningen "Julkul med Tanter och Briljanter" under Svedalas julmarknad, den 4 december. En humoristisk liten show med musik och sång.

Robin Hood

November 2021

Kung Rikard har gett sig av på ett korståg, och i hans ställe regerar den elake prins John. Prins John styr England med järnhand och samlar girigt in pengar genom orimligt hög skatt. Stråtrövaren Robin Hood och Lille John lever i Sherwood-skogen, ständigt jagade av sheriffen av Nottingham och hans män. Robin Hood har ett mål: han ska ge folket av Nottingham sina pengar tillbaka.

Måndagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. En spännande föreställning in i sagornas värld.

Skräckfyllda fobier

November 2021

”Lider du av trypofobi, achluofobi eller kanske claustrofobi, då är det till Fågelskenets vårdcentral du ska vända dig. Vi erbjuder kognitiv behandlingsterapi som behandling för dina fobier. Vår professor inom psykologi har den rätta behandlingen för dig”.

Fågelskenets vårdcentral har nyligen fått nya lokaler och är nu redo att ta emot besökare från hela landet som behöver få sina fobier botade. Med sin skickliga behandlingsform utarbetad av vårdcentralens egna professorn inom psykologi, är det många som blivit friska efter terapin. Vågar du ta dig an dina fobier?

Sveamatea och Kulturhuset Flamman i samarbete med Skräckfabriken AB bjöd in till spökrunda för sjätte året. Under två kvällar hölls totalt 18 fullsatta rundor.

Mamma Mia

Juni 2021

Sophie bor med sin mamma Donna på en grekisk ö. Sophie ska gifta sig och bjuder i hemlighet in tre män som samtliga kan vara hennes pappa till bröllopet. Samtliga erkänner faderskapet vilket skapar förvirring. En gifter sig med Donna, en annan blir förförd av Donnas väninna och den tredje hittar en pojkvän på ön.

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. En fullträff med fartfyllda dansnummer till härlig ABBA-musik.

Askungen

Juni 2021

"Askungen bor med sin styvmor och sina styvsystrar - alla lika elaka. Hon drömmer om att få gå på den stora balen på slottet, men hennes styvmor förbjuder henne. Med hjälp av sina vänner i djurriket och en portion trolldom går dock Askungens dröm i uppfyllelse".

Måndagens barngrupp framförde föreställningen "Askungen", fritt tolkat och skrivet utav gruppens ledare. Föreställningen spelades för föräldrar, släkt och vänner.

LasseMajas detektivbyrå - Modemysteriet

Juni 2021

"Det startar redan under de hektiska förberedelserna till Vallebys modetävling när den ryktbare modeskaparens älskade katt försvinner. Försvinnandet följs av ett hotbrev. Alla bävar! För utan katt ingen catwalk.

Nästan alla i Valleby har fullt upp med att skapa fantastiska kreationer inför den fashionabla modevisningen på torget. Den världskände modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda invånarna i staden och belöna dem med en resa till modets huvudstad Paris! Men nu när tävlingsdomarens lilla livskamrat Lulu är borta har han tappat gnistan. Den kritiska situationen spetsas till av ett hotbrev: han måste lämna ifrån sig den ytterst värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion, annars får han inte återse sin ovärderliga Lulu".

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen för föräldrar, släkt och vänner. Manuset var skrivet och regisserat utav gruppens ledare.

Hemmavid

April & maj 2021

Istället för att ställa in, så ställde föreningarna Sveamatea och SMURF om. Detta gjordes genom två livesändningar på Facebook. Sändningarna bjöd på uppträdande av kända lokala artister, företagare som fick besök och trevliga sketcher från Sveamatea. 

Trollkarlen från Oz

Oktober 2020

"Trollkarlen från Oz är en gammal klassiker i dubbel bemärkelse. Dels därför att pjäsen är välkänd från både film och musikalscenen men också för att det är tredje gången som Sveamatea uppför verket.

Vi får följa med Dorothy och hennes hund Toto från det stormiga Kansas till det märkliga landet Oz, där allting kan hända. På resan får vi träffa häxor och lilleputtar men även Fågelskrämman, Plåtman och Lejonet som alla behöver hjälp av den mäktiga trollkarlen från Oz.

De fyra vännerna visar att allt kan förändras om man bara tror på sig själv och håller ihop". 

Föreställningen spelades utav Sveamateas ena ungdomsgrupp för sex fullsatta salonger under oktober 2020. 

Viva la Greta

Mars & augusti 2020

"Den föredetta sångerskan Greta Mohlin bor på slottet Rosendal som för tillfället blivit påhälsat av ett gäng hippies. Kommunen vill riva hennes hem och bygga höghus. Om det inte var nog får hon ett brev från sin ungdomskärlek som skriver att han kommer för att hälsa på Greta och deras sex barn. Barn som Greta hittat på när det har ekat tomt i kassan".

Den skrattfyllda musikalföreställningen spelade två föreställningar i mars sedan kom Covid-19 utbrottet. Nypremiär av föreställningen blev i augusti då de sex resterande föreställningarna spelades för fulla salonger. 

Oliver & gänget

December 2019

Den hemlöse pojken Oliver finner gemenskap hos den världsvane Dodger och hans tjuvaktiga kompisar, som ägs av Fagin. En dag misslyckas Oliver med att skaffa fram pengar åt Fagin och hamnar istället hos den lilla ensamma flicka Jenny.

Torsdagens barngrupp framförde föreställningen "Oliver & gänget", fritt tolkat av gruppens ledare. Föreställningen spelades för föräldrar, släkt och vänner.

Snövit och de sju dvärgarna 

December 2019

Snövit är en vacker ung flicka som lever sina dagar i lycka och skratt. Men när den elaka styvmodern hör från sin magiska spegel att Snövit är den vackraste i landet, blir hon rosenrasande och Snövit tvingas fly ut i skogen. Där möter hon de sju dvärgarna som låter henne bo i deras stuga. Men styvmodern tar snart till drastiska metoder för att bli av med Snövit för gott.

Onsdagens barngrupp framförde föreställningen "Snövit och de sju dvärgarna", fritt tolkat av gruppens ledare. Föreställningen spelades för föräldrar, släkt och vänner.

Alvin & gänget

December 2019

Den medelmåttige låtskrivaren David Seville, vars liv får en helt ny vändning när han av en slump träffar de tre sjungande jordekorrarna Alvin, Simon och Theodore. Med Davids hjälp blir de till stora stjärnor, men den girige skivbolagsdirektören Ian Hawke har andra planer för de små ekorrarna.

Måndagens barngrupp framförde föreställningen "Alvin & gänget", fritt tolkat från filmen av gruppens ledare. Föreställningen spelades för föräldrar, släkt och vänner.

Jubileumsföreställning

December 2019

I år jubilerar Sveamatea tillsammans med Kulturhuset Flamman och firar ihop 140 år. Under Svedalas skyltsöndag, den 1 december, bjöd Sveamatea på en jubileumsföreställning med glada upptåg från tidigare uppsättningar. Föreställningen var fylld med musik, sång, dans och dramatik. 

Mysteriekväll 

November 2019

Sju misstänkta - vem är den skyldige?

Bygdens skvallertant Asta Granqvist har hittats död och efter noggrant detektivarbete har skaran av misstänkta mördare kokats ner till en handfull. Men vem är egentligen skyldig?

Teaterföreningen Sveamatea underhåller med dramatiserad bakgrundsinfo men du får även klura på egen hand (i sällskap av andra deltagare) under en tipsrunda i centrala Svedalas mörkaste gränder... 

Pestens hus

November 2019

"En ny pestepidemi har drabbat Sverige. Överallt blir människor sjuka och dör. De fattiga drabbas först, men även adeln börjar känna av sjukdomens effekter. Läkarna kämpar för att hitta botemedlet och kanske, kanske har det hittats en mirakelmedicin som kan stoppa denna fruktansvärda epidemi." Under två kvällar i november 2019 bjöd Sveamatea i samarbete med Skräckfabriken AB in till spökrunda på Kulturhuset Flamman. I år sattes rekordet för alla våra fem år. Alla rundor blev fullsatta på mindre än två veckor via biljettreservation. 16 rundor totalt.

Skaffa mig en tenor

September 2019

Den osannolika historien om de komplikationer som kan uppstå då en försvunnen operadiva plötsligt blir två. “Skaffa mig en tenor” har prisats, skrattats sönder och samman, Tonybelönats och är utan tvekan en av genrens verkliga klassiker.

En dubbel dos lugnande tabletter är boven i dramat och det som får den redan, lätt koleriske operadirektören att tro att hans italienska operastjärna, helt enkelt, avlidit precis före den viktigaste konserten i direktörens liv. En reserv kläs upp, en flickvän göms undan, en fru försvinner, kopian äntrar scenen – och mitt under pågående konsert vaknar originalet till liv. Bäddat för missförstånd, förvecklingar och en hejdlös berg- och dalbanefärd i gränslandet mellan klassisk fars och teater. Var beredda på ett rasande tempo och en magknipsframkallande skrattfest.

Peter Pan

Juni 2019

Wendy, John and Michael är tre barn som bor i en ganska vanlig familj. Förutom kanske att deras pappa vid deras födelsedag med största kärlek räknade ut om de skulle ha råd att behålla dem, som har en mamma som på mammors vis varje natt sorterar deras tankar så att de glada tankarna ska ligga överst. Dessutom har de en hund som Nanny. Och så har de Peter Pan. För en dag råkar deras mamma fånga en skugga i barnkammaren, en skugga som tillhör Peter Pan och som han väldigt gärna vill ha tillbaka. Så börjar det stora äventyret som får dem att flyga iväg till Landet Ingenstans.

I juni spelades föreställningen upp av Sveamateas torsdags barngrupp för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.

De 101 dalmatinerna

Juni 2019

Pongo och Perditas valpar hotas till livet av en elak häxa. Efter en del äventyr lyckas dock föräldrarna genom hjälp av många andra hundar att överlista häxan och bovarna. På julafton kommer de åter hem till sin husse och matte med alla valparna. Husse som är schlagerkompositör har just fått sälja sin första sång och han ska nu köpa ett hus på landet där han ska öppna en kennel för sina egna dalmatinervalpar som nu blivit 101 st.

I juni spelades föreställningen upp av Sveamateas måndags barngrupp för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.

Allebarnsland 

April 2019

Allebarnsland av Christian Augrell, är en spännande berättelse om ett hem som skiljer sig från många andra. Fem barn med fem historier möts när deras vägar korsats under en bro. De har alla av olika anledning flytt eller försvunnit från sin familj. Pojken Sam tar tillfället i akt och skapar Allebarnsland, där han med sina kamrater Piraya, Lovika och syskonen Tekla och Tobis bygger upp ett samhälle med Allebarnsrätten, godisätande nätter och framför allt utan några jobbiga vuxna.

Livet under bron kommer inte längre vara som förr när en liten pojke, av misstag träder ner till Allebarnsland…

Allebarnsland sattes upp vid fem tillfällen på Kulturhuset Flamman utav Sveamateas onsdags ungdomsgrupp.


Bröderna Lejonhjärta

Mars 2019

Bröderna Lejonhjärta är en tidlös historia av Astrid Lindgren, där kampen mellan ont och gott, rädsla och mod, kampen för frihet och död alltid existerar. Bröderna Jonatan och Skorpan möts igen efter döden i Nangijala där det råder evig vår. Men tyrannen Tengil kastar långa skuggor från sitt land Karmanjaka, där han bygger sin nya fästning i de Uråldriga Bergens Berg.

Sveamateas måndags ungdomsgrupp framförde åtta föreställningar av Bröderna Lejonhjärta, skriven av Johan Gille och Fredrik Åkerblom. Föreställningen kantades av musik, sång, värme, kärlek och dramatik.

Emil i Lönneberga

December 2018

Emil i Lönneberga bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland tillsammans med pappa Anton, mamma Alma, syster Ida och tjänstefolk. Emil är företagsam ung man. Han orsakar fler busstreck än det finns dagar på året. I denna föreställning får man följa med Emil på marknad i byn, när huvudet fastnar i soppskålen och när pigan Lina ska rycka ut sin tand med hjälp av Emils påhitt.

Söndagen den 9 december spelades föreställningen upp av Sveamateas ena barngrupp (måndagens barngrupp) för släkt, vänner och familj på Kulturhuset Flamman.

En annorlunda jul

December 2018

Har ni ställt er frågan om varför vi firar jul? Det har jag gjort och inte har jag blivit klokare för det. Vi får väl se om ni blir det efter att ha sett Sveamateas julföreställning ”En annorlunda jul”. Här ställer vi julen mot väggen med hjälp av såväl vanliga julfirare som experter på området. Ni som inte funderar så mycket, var lugna för vi kommer även att bjuda på några härliga jullåtar så att allt blir precis som vanligt. Välkomna till programmet ”Café Svedalas julspecial”.

Tre föreställningar sattes upp på Kulturhuset Flamman under Svedala kommuns julmarknad, söndagen den 2 december av Sveamateas ena ungdomsgrupp (torsdagens ungdomsgrupp). Ett välbesökt kulturhus i vintermörkret.

Andarnas hus - röster från andra sidan

November 2018

”Genom dessa år av spökvandringar, spökhus och andra hemskheter kring halloween, har Flammans andar blivit mer oroliga. Nu har vi bjudit in ett medium för att utröna orsaken till oron. Vi kommer att behöva hjälp från besökare, för att återställa lugnet i Flammans andevärld. Vågar du hjälpa oss?”

Så löd evenemangstexten för spökhuset ”Andarnas hus – röster från andra sidan”. Under två kvällar i november bjöd Sveamatea i samarbete med Skräckfabriken AB in till spökrunda på Kulturhuset Flamman. Rekord för i år var 17 fullsatta rundor.

Kulturkalaset

Oktober 2018

Under Svedalas kulturkalas visade Sveamateas ena ungdomsgrupp upp smakprov ur vårens kommande familjeföreställning, nämligen ”Bröderna Lejonhjärta”. Publiken fick följa med in i lägereldarnas och sagornas tid för en resa med Jonatan och Skorpan genom Nangijalas dalar. I mars 2019 har föreställningen premiär på Kulturhuset Flamman.

Ronja Rövardotter 

Maj 2018

Rövarbandet lett av Mattis och rövarbandet lett av Borka är rivaler till varandra. Ronja dom är dotter till Mattis blir i hemlighet vän med jämngamla Birk, som är son till Borka. Tillsammans gör de uppror mot sina familjer och rymmer tillsammans hemifrån ut till en grotta i skogen. Till slut lyckas de förmå sina fäder att förena de båda rövarklanerna.

Två föreställningar spelades av Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) för familj, släkt och vänner.

Djungelboken

April 2018

Ett övergivet spädbarn blir funnen djupt inne i Indiens djungel. Det är början på Rudyard Kiplings klassiker Djungelboken. Här får ni träffa människovalpen Mowgli som med fara för sitt liv växer upp i djungeln. Sveamateas ungdomar gör sin tolkning och vad sägs då om en skånsk Baloo i baktakt eller gamar som rappar, för att inte tala om elefanter som rockar fett.

Sveamateas ena ungdomsgrupp bjöd på sex föreställningar på Kulturhuset Flammans scen under april och maj månad.

Bilsemestern

April 2018

Familjen är iväg på sin årliga bilsemester. På vägen till campingen händer en rad roliga händelser. Familjen hälsa på hos mormor, Tova träffar sin nyfunna pojkvän, bensinpersonalen raggar på pappa och ungdomarna på rastplatsen tar en groupie. Humor blandat med allvar varvas med välkänd musik.

Sveamateas torsdagsgrupp (barngrupp) framförde den egenskrivna musikföreställningen under två föreställningar för familj, släkt och vänner.

Pippi Långstrump

December 2017

Pippi Långstrump är den starkaste, snällaste, roligaste och rikaste flickan i hela världen. Hon bor alldeles ensam i Villa Villerkulla med sin häst och sin apa Herr Nilsson. En hel kappsäck full med guldpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika. Sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare. För Pippi bakar pepparkakor direkt på golvet, hon kan lyfta sin häst på rak arm och hon leker kull med poliser när de kommer och vill hämta henne till en barnhem.

Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) framförde föreställningen för släkt, vänner och familj lördagen den 16 december.

LasseMajas detektivbyrå - Saffransmysteriet

December 2017

Det är snart jul och dags att baka lussebullar. Snön faller över Valleby. Kompisarna Lasse och Maja sitter och fikar på Vallebys mysiga café m’r saffranet tar slut för bagaren. Lussebullar utan saffran? Nej, det går ju inte! Lasse och Maja traskar iväg till Superlivs för att köpa nytt. Men när de kommer in i butiken möte de butikschefen i upplösningstillstånd. Det dyrbara saffranet är stulet! Vem är tjuven? Vart leder ledtrådarna? Är det rånaren Robbert Vik som är i farten igen? Innan detektiverna Lasse och Maja vet ordet av är de mitt uppe i ett nytt spännande fall. Julen måste räddas.

Under Svedalas skyltsöndag den 3 december framförde Sveamateas ena ungdomsgrupp 3 gratisföreställningar av denna spännande familjeföreställning.

Lejonkungen

November 2017

Den vise lejonkungen Mufasa luras in i döden av sin bror, den onde Scar. Simba, Mufasas son, tror han själv är skyldig till faderns död och flyr ut i vildmarken. Han får nya vänner och lever ett bekymmerslöst liv. En dag får han veta vilka svåra tider som drabbat landet under Scars styre. Simba inser att han måste återvända hem.

Sveamateas torsdagsgrupp (barngrupp) framförde föreställningen för släkt, vänner och familj lördagen den 25 november.

Flammans skräcknatt

November 2017

Kulturhuset Flamman är snart 100 år gammalt. I husets väggar och betong ljuder de svaga själarna. Du kan höra deras andetag och skrik på hjälp om du lyssnar noga. Till allhelgonahelgen får de kraft och energi. Nu kan vi inte stoppa dom! Detta året verkar vi få annorlunda, det har i alla fall biografvaktmästare Larsson märkt. Vågar du titta efter?

I samarbete med eventföretaget Skräckfabriken AB framförde Sveamatea 16 spökrundor under två kvällar i november (allhelgonahelgen).

Harry Potter

Juni 2017

Pjäsen handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley. På sin elvaårsdag får han av halvjätten Rubeus Hagrid reda på att han är trollkarl, att han inte hör hemma hos mugglarfamiljen, och att han har antagits till utbildning på internatskolan Hogwarts. Familjen vägrar låta Harry se brevet från Hogwarts, varför Hagrid kommer och hämtar honom, och visar sedan vägen till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Måndagens barngrupp visade upp denna spännande föreställning i junimånad för släkt, familj och vänner.

Pelle Svanslös 

Juni 2017

Pelle Svanslös är en godhjärtad och godtrogen katt som ständigt blir lurad och mobbad av Elaka Måns och hans eftersägare Bill och Bull. Det goda segrar dock alltid och Pelle får även uppleva kärleken tillsammans med Maja Gräddnos.

Pjäsen spelades upp i junimånad av torsdagens barngrupp inför släkt, familj och vänner.

Grease 

Maj 2017

50-talet är tillbaka!

Den duktiga flickan Sandy och den coola killen Danny träffas och hänger nere på stranden en sommar, där de slutligen blir kära. När sommaren lider mot sitt slut tar de farväl av varandra, helt säkra på att de aldrig kommer att ses igen. Men det dröjer inte länge innan de träffas nästa gång, redan första skoldagen faktiskt. Men Danny är inte samma gulliga kille som Sandy lärde känna nere på stranden. Hur ska Sandy och Danny komma över sina olikheter? Och kommer de att hitta tillbaka till varandra.Två helger i maj fylldes Kulturhuset Flamman av brylkräm, långa fladdrande kjolar, välkänd musik, sång och dans.

Sveamateas ungdomsgrupp spelande 7 föreställningar, under två helger, med premiär den 14 maj.

Ture Sventon

April 2017

Vi slår upp dörrarna till Kulturhuset Flamman och välkomnar er till en spännande föreställning då vi får följa med privatdetektiv Ture Sventon på uppdrag i Lingonboda.

Landets skickligaste privatdetektiv som inte kan säga s men älskar semlor och alltid är på jakt efter Ville Vessla. Ständigt denne Vessla!

Kommer Ture att rädda fröknarna Fredrikssons silverpokal? Är Oxen trött på hallonsaft? Varför har Sofie granbarr i byxorna och kommer Herr Omars matta någonsin att flyga?

6 föreställningar spelades under 3 helger i aprilmånad på Kulturhuset Flamman.

En skit jul

December 2016

Det är mycket som ska göras inför julen och alldeles för lite tid. När ingen vill hjälpa till blir det tillslut för mycket för mamma som kollapsar. Utbrändhet blir diagnosen. Plötsligt vänds allt upp och ner för barnen i familjen Larsson. Mamma ligger på sjukhus och får inte komma hem. Hur blir det nu med julafton? Pappa har ingen aning om vad som ska göras och än mindre barnen. Blir det någon jul över huvud taget? Eller det kanske är bättre att bara ställa in allt ihop?!

Tre gratisföreställngar spelades upp av Svemateas ungdomsgrupp under Svedalas skyltsöndag.

Spökhuset Flamman

Oktober 2016

16 guidade rundor under allahelgonahelgen i det kalla kulturhuset där spökena går lösa.

Folk och rövare i Kamomilla stad

Juni 2016

Jonatan, Jesper och Kasper är några av invånarna i den lilla staden Kamomilla. Alla känner varandra i Kamomilla och det gör den till en fridfull stad att leva i. Men det finns tre stycken rövare i staden som ställer till trubbel, och det är såklart Kasper, Jesper och Jonatan. De bor lite utanför staden med sitt tama lejon. De brukar gå ut på rövarjakt och stjäla saker, men det slutar inte alltid så bra för de. Efter stölden hos bagaren blir det arrest för deras del. När det väl börjar brinna i gamle Tobias hus får rövarna lära sig en läxa. Hjälps alla åt och är snälla mot varandra får man något gott i slut ändan.

Denna föreställningen framförde Sveamateas måndagsgrupp (barngrupp) för sina föräldrar, släkt och vänner under en lördag eftermiddag i början av juni.

Törnrosa

Maj 2016

Efter en lång längtan har kungaparet Stefan och Magdalena äntligen fått ett barn. En prinsessa är född och hon får namnet Aurora. Den onda fen är inte lika glad och lägger en förbannelse över den nyfödda prinsessan som säger att hon ska sticka sig på en spinnrock och dö innan solen går ner på hennes 16 födelsedag.

Kungen beordrar att bränna alla spinnrockor i hela landet och Aurora får flytta in med de fyra goda feerna i en stuga i skogen där hon lever som en vanlig flicka ovetandes om vem hennes föräldrar är.

Hennes 16 års dag närmar sig. Feerna vill ställa till ett riktigt födelsedagskalas, kungen förbereder prinsessans hemkomst i slottet, törnrosa träffar prinsen i hennes drömmar men den onda fen har ännu inte givit upp jakten på henne.

Föreställning Törnrosa framfördes 2 gånger av torsdagsgruppen (barngrupp) för föräldrar, släkt och vänner.

LasseMajas detektivbyrå - Cafémysteriet

Maj 2016

Café Marsaan, Vallebys fina konditori, har blivit utsatt för flera rån, alltid då det funnits ovanligt mycket pengar i kassan. Sara i kassan är chockad! Tre gånger i rad kan inte en rånare ha tur, är det någon inne på caféet som tipsar rånaren när det är dags att slå till?

Ingen i personalen har sett något misstänkt bland kollegerna, berättar Vallebys polismästare hemlighetsfullt för Lasse och Maja mellan bakelsetuggorna. Han har själv förhört allihop. Men de verkar alla vara i stort behov av pengar. Konditoriets ägare syns aldrig till, så honom är det inte lätt att fråga ut. Lasse och Maja smälter den omfattande informationen på samma gång som de utsökta bakelserna, och beundrar caféets lockande skyltfönster på väg hem. Nu är det nya bakverk i skyltfönstret, lika konstfullt arrangerade som tidigare. Men fatet med rånen står kvar på sin plats.

Sveamateas ungdomsgrupp framförde denna pjäs för fulla salonger totalt 6 föreställningar.

Alice i underlandet 

December 2015

Barngruppen intar scenen för första gången med två föreställningar av Lewis Carroll’s Alice i underlandet med familj, släkt och vänner i publiken.

Tomtens lista

November 2015

Mitt i barnen Ebba, Ella och Ebbes julbus berättar farfar Frans för de tre barnen om sin barndoms julaftnar – är man inte snäll under året får man inga julklappar. Barnen bestämmer sig då för att åka till nordpolen och till tomtens verkstad för att skriva in sina namn på tomtens lista. Får barnen några julklappar? Kommer de ens till tomtens verkstad?

Spökhuset

Oktober 2015

Vågar du besöka Sveamateas spökhus på Kulturhuset Flamman? Kulturhuset Flamman är nästan 100 år gammal och under dessa år finns det personer som stannar för evigt. De finns i alla rum, ser och hör allt. Den äldsta och mäktigaste av dem alla heter Larsson. De är han som bestämmer och har koll på alla andra som har lyckats stanna kvar på Flamman. Desto närmare Halloween vi kommer desto rastlösare blir de och desto svårare är det för Larsson att hålla de i schack. Nu är frågan om du vågar möta Flammans invånare?

Musikcafé "En liten jäkla tantshow med Sveorna & gäster

Oktober 2015

Kulturhuset Flamman har för Kulturnatten gjorts om till ett ”äldreboende”

Här möter ni Sveorna med gäster, bl.a.: Galna tanter, en förvirrad brandskyddsinspektör, en uppgiven praktikant, en Maja, tokiga hantverkare, personal på himmet och en något exalterad hund…

Föreställningar under Kulturnatten (3/10): 17:00,18:00 & 19:00

Huvudsaken är att man är frisk

April 2015

Monika och Lena har åkt till stugan och har med sig Nobban, Lenas lillasyster. Det regnar och är trist och det finns ingenting att göra. Flickorna lyssnar på radio. De får höra att en farlig rånmördare rör sig i trakten. De blir uppskärrade men Nobban har ett ordspråk som hon drar i tid och otid: “Huvudsaken är att man är frisk”.

Det klarnar upp ute och Monika och Lena går till butiken. Nobban blir ensam kvar. Då kommer Klas in klädd som den efterlyste rånmördaren. Nobban blir rädd, men får sedan klart förr sig att det är hennes bror Görans kompis.

Göran dyker också upp, och då får Nobban en idé. Nu skall de skoja lite med de stora flickorna. De skall låtsas att Klas är den efterlyste rånmördaren. Flickorna har emellertid hört deras planer och gör ett motdrag. De ringer polisen. Pojkarna har gömt sig i vedskjulet och Nobban beger sig till butiken. Flickorna blir ensamma i stugan. Då knackar det på dörren och in kommer…

Föreställningen som är skriven av barnförfattaren Astrid Lindgren spelades 6 gånger på Flamman under april månad.

En julsaga

November 2014

Tror ni på spöken?… Själv är jag mycket tveksam, sedan jag mött Mr. Marley och Mr. Scrooge.

Förlåt, jag skulle kanske presentera mig. Charles… Charles Dickens.

Jag hade lyckan att födas i 1900-talets England och välja författarens väg. Min mani i livet är nu att berätta. Så, låt oss genast förflytta oss till London city, julafton 1843 – för här börjar min sällsamma historia! Så börjar “En julsaga” som spelades på Kulturhuset Flamman med premiär den 14 november 2014.

Prinsessan på ärten

Oktober 2014

Barnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

Prinsessan på ärten spelades under Kulturnatten i Svedala den 19 oktober med 3 “fri föreställningar”.

Spökflickan

December 2013

ulafton var kommen och de fyra vännerna firade jul tillsammans, men just den dagen hände det mystiska saker i huset. De får oväntat besök av en liten flicka som aldrig har fått fira jul.

Pjäsen är skriven av Svemateas egna spökexpert Mikael P Wilson som numera äger företaget Skräckfabriken. Den spelades 3 gånger under skyltsöndagen i Svedala.

Klas Klättermus

April 2013

Thorbjørn Egners “Klas Klättermus” är i full gång tillsammans med alla andra djuren i Hackebackeskogen. Den flitige Mårten Skogsmus hjälper sin gamle farmor, Jösse bagare bakar kakor med hjälp av Bagarpojken, Bamsefar fyller 50 år och lilla Brummelman försvinner spårlöst i skogen.

En fullspäckad pjäs fyllt med massa händelser under en timme. Det spelades 6 föreställningar och den blev en succé.

Flickan med svavelstickorna

December 2012

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.

Flickan med svavelstickorna

December 2011

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.

1811 slaget vid Klågerup

Juni 2011

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev fångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson. Det var just detta året som massakern hände för exakt 200 år sedan och detta uppmärksammades med att spela musikalen för sjunde och sista gången i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott och dess ängar. För regin stod Mikael Jörgensen och Eva-Lotta Fyhr Paulnitz.

Klerk den enögde slaktaren

April 2010

”Klerk den enögde slaktaren” handlar om som titeln lyder den enögde och supige slaktaren Klerk som har en svart fläck i sitt liv.

I sitt första äktenskap hade Klerk en son vid namn Wilhelm. Under en tjurslakt där brännvin dracks i stora mängder slår Wilhelm ihjäl djuret medan de andra äter och super. När Klerk upptäcker sonens val att döda tjuren på grips han av vrede och försöker mörda sonen som flyr för att sedan aldrig återkomma. En pjäs full med dramatik, sorg och ursinnighet.Pjäsen hade urpremiär våren 2011 på Kulturhuset Flamman och spelades 9 gånger. För manusbearbetning stod Lars Johansson, regi stod Mikael Jörgensen och Henric Ullebo spelade huvudrollen, Klerk.

Flickan med svavelstickorna

November 2010

H.C Andersens saga handlar om en fattig flicka beger sig ut på självaste julafton för att sälja svavelstickor. Hon vågar sig inte hem innan hon har sålt allihop. Hon sitter ensamt i ett hörn och ser hur förbipasserande tittar ner och blänger på henne. Hon börjar tända sina svavelstickor för att inte frysa och ser syner från familjer som firar jul och har det trevligt. Tillslut fryser hon så mycket att hon tänder alla svavelstickorna på en och samma gång och då får hon syn på hennes döda mamma som en ängel.

Julpjäsen hade 3 “fri föreställningar” på julskyltningen i Svedala.

Möss & människor

Oktober 2010

John Steinbecks klassiska drama om de två lantarbetarna George och Lennie som söker jobb på gårdarna i Kalifornien. En historia om vänskap och tragiska människoöden.

Föreställningen spelades elva gånger på Kulturhuset Flamman och för regin stod Roland Paulsson som även var med i förställningen.

Sommarscen med musikcafé & SKAI

Juni 2010

Sketcher, sångnummer och dansnummer sätter Sveamatea upp en timmes underhållning för allas smaker. Allt från Dolly Parton medley till lite grova skämt och vitsar.

Musikcaféet spelades 2 gånger i Svedalas stadspark när sommarscenen slog upp och månaden innan spelades den 5 gånger på Kulturhuset Flamman.

Musikcafé med SKAI

Maj 2010

Sketcher, sångnummer och dansnummer sätter Sveamatea upp en timmes underhållning för allas smaker. Allt från Dolly Parton medley till lite grova skämt och vitsar.

Musikcaféet spelades 5 gånger på Kulturhuset Flamman med en ensemble på ungefär 7 personer.

Prinsessan på ärten

December 2009

Barnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

Öppethus på skyltsöndagen, 3 föreställningar med fri entré.

Grodan och kärleken 

November 2009

Grodan mådde lite underligt. Han blev varm och kall om vartannat och hjärtat sa dunk, dunk. Tänk om han höll på att bli sjuk? Grodan gick till sin vän haren som tittade och läste i en tjock bok. Hmmm. Haren hittade förklaringen. Grodan, du är kär!!! Vilken tur! Grodan blev jätteglad. Men vem var han kär i? Det visste han inte. En groda kan faktiskt vara kär i någon som är vit och kan flyga.

En underbar kärlekshistoria kombinerad med klassiska, populära, svenska låtar. Föreställningen spelades upp av Sveamateas barngrupp.

Rännstensungar 

Oktober 2009

Rullstolsbundna lilla flickan Ninni har precis förlorat sin mamma och är föräldralös. Konstnären Fahlén i samma trappuppgång erbjuder sig att ta han om flickan, fast det finns ett problem. Konstnären har ingen stor budget och håller på att bli vräkt från kvarteret.

Både Fahlén och Ninni har en enda stor önskan, det är att komma till en sommaräng och att Ninni ska få kunna gå på sina egna ben igen. Det blir en tuff kamp och under tiden händer det förfärligt många upptåg.

En gripande pjäs som spelades på Kulturhuset Flamman av Sveamateas ungdomsgrupp vid fem tillfällen.

Axel i giljotinens skugga

Juni 2009

En storslagen musikal som handlar om den svenske aristokraten Axel von Fersen vars liv var ett enda upptåg av en massa äventyr. Bland annat var han förälskad i den franska drottningen Marie Antoinette som musikalen stort bygger på.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson, och Svematea har satt upp musikalen två gånger. Året 2008 och 2009. Båda åren har musikalen spelats upp i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott.

Prinsessan på ärten

December 2008

Barnpjäsen skriven av H.C Andersen handlar om prinsen i kungafamiljen som letar frustrerat efter sin blivande prinsessa. Han letar och letar och tillslut en dag knackar en liten flicka på slottsporten. Hon anser att hon är prinsessan i prinsens liv men drottningen kan absolut inte tro henne. Drottningen gör då ett experiment för att se om hon är en riktig prinsessa eller inte. Det är upp till bevis nu.

5 “fri föreställningar” spelades på Kulturhuset Flamman för skolbarn under december i samarbete med Svedala Kommun.

Julkul med Sveamatea

December 2008

En julföreställning fullt med sketcher, sång och dansnummer. Tanten Svea spelad av Marcus Andersson blev konferencier för föreställning och allt utspelades i hennes vardagsrum. Gästartister: Robin Andersson och Philip Lantz.

Fem “fri föreställningar” på Kulturhuset Flamman den 30 november, årliga skyltsöndagen i Svedala.

Axel i giljotinens skugga

Juni 2008

En storslagen musikal som handlar om den svenske aristokraten Axel von Fersen vars liv var ett enda upptåg av en massa äventyr. Bland annat var han förälskad i den franska drottningen Marie Antoinette som musikalen stort bygger på.

Musikalen är skriven av Rolf Hellmark och Lars Johansson, och Svematea har satt upp musikalen två gånger. Året 2008 och 2009. Båda åren har musikalen spelats upp i Klågerups lada som ligger intill Klågerups slott.

Råttfällan

Mars 2008

Det unga paret, Mollie och Giles Ralston, driver ett nyöppnat hotell i Monkswell. De är insnöade tillsammans med fyra gäster och en förbipasserande resande som kört fast i snön. Trotter som är kriminalassistent åker till hotellet för att varna att en misstänkt mördare troligen är på väg till hotellet.

När en av gästerna blir mördad, inser alla att mördaren redan är där. Vem som helst kan vara skyldig till detta.

Kriminaldramat skriven av Agatha Christie har haft 11 föreställningar på Kulturhuset Flamman i Svedala.

Julkul med Sveamatea & SKAI

December 2007

Kombinerad “fri förställning” med sketcher, sång och dansnummer gjort av Sveamateas ungdomsgrupp på skyltsöndagen med 4 föreställningar.

1811 slaget vid Klågerup

Juni 2007

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Musikalen har satts upp inte mindre än sju gånger och har spelats flest gånger i Klågerups lada intill Klågerups slott och dess ängar. Den är skriven av Lars Johansson och Rolf Hellmark.

Musikcafé "Svedala camping"

April 2007

Folkets Hus Svedala

5 föreställningar

Jingel Bells Show

December 2006

Öppet Hus på Kulturhuset Flamman

Uppträde med ungdomsgruppen

Omaka par

November 2006

1811 slaget vid Klågerup

Juni 2006

Musikalen 1811 Klågerups Lada

12 föreställningar

Musikcafé n0 2

November 2005

Folkets hus i Svedala

Musikcafé

April 2005

Folkets hus i Svedala

Inte nu älskling

Oktober 2004

Succé på Folkets hus i Svedala

1811 slaget vid Klågerup

Mars 2004

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

1811 slaget vid Klågerup 

Oktober 2003

Året 1811 bröt det stora bondeupproret ut i Skåne och framförallt i Klågerup. Bönderna tog till med sina högafflar, träpåkar och yxor för att stoppa utskrivningarna. Soldaterna gick då till anfall och det slutade med ett stort blodbad på Klågerups ängar. Fler och fler bönder blev tillfångatagna av soldaterna och förda till Malmöhus där de fick sitta långt ner i fängelsehålan och vänta in sin död.

Trollkarlen från Oz

April 2003

Omaka par

November 2001

Pippi Långstrump

Oktober 2000

Låna mig en tenor

Oktober 1999

Ture Sventon i London

Oktober 1998

Läkare mot sin vilja

Oktober 1997

Fem kvinnor

April 1997

Mathissen 

Oktober 1996

Mathissen spelades på Landskrona teater vid den årliga teaterfestivalen.

Udda praliner

September 1996

Karlsson på taket

September 1996

Kung utan byxor

Juni 1995

Samarbete med Bara Scengångare på Lindholmen-jubileet. Krönikespelet hette Kung utan byxor.

Nalle Puh

Mars 1995

Att synas

December 1994

Musikkabaré

Maj 1994

Körsbärsträdgården

Mars 1994

Egen lokal, Enskiftesgården. Invigningspjäsen blev Körsbärsträdgården.

Julsagostund

November 1993

Ensamma mamman

Januari 1992

Svea med tian

Januari 1992

Håll dig i skinnet

Mars 1990

Ystad teater ville återigen ha oss som sina gäster. Denna gången blev det farsen Håll dig i skinnet.

Kul tur med Svea

Juni 1988

Alla mot en

Maj 1988

Musikcafé Chez Sveamatea

April 1988

Trollkarlen från Oz

Januari 1988

Även med Trollkarlen från Oz gästspelade vi i Ystad, där Janne Schaffer, pjäsens kompositör såg en av våra föreställningar. Vi spelade även med Trollkarlen i Lund på ATR-syds festival.

Musikcafé

Januari 1987

Den hädangångne 

April 1986

Klas Klättermus

Mars 1986

Klas Klättermus blev vårt fjärde gästspel utanför Svedala kommun. Vi spelade på Ystad teater, på rotundan i Folkets park, Malmö samt uppspel på Teaterfestivalen i Höör.

Sveas val

Januari 1986

Rasmus på luffen

April 1985

Bordet

Februari 1985

Teaterfestivalen i Bräkne-Hoby

Januari 1985

ATR-syds festival i Sveamateas regi

Maj 1984

Tutti Frutti

November 1983

Dödens testamente

Oktober 1983

Loranga, Mazarin, Dartanjan

Maj 1983

Nalle Puh

Maj 1983

Vårt andra gästspel – Ystad teater.

Svea bar

Januari 1983

Tokstollar och högfärdsblåsor

Augusti 1982

Vårt första gästspel – Moriska Paviljongen i Malmö.

Bättre en tjuv i huset än en fnurra på tråden

Maj 1982

Trance

Mars 1982

Morgondagens gåva

Januari 1982

Bara Svea

Maj 1981

Lokalrevyn Bara Svea, Sveamateas första stora satsning med ett 100-tal medverkande, eget manus och egen komponerad musik.

Din stund på jorden

Oktober 1980

Den skalliga primadonnan

Oktober 1980

Resan till Ystad

Oktober 1980

Ateljé Mia

Oktober 1980

Storklas och Lillklas

Maj 1980

Dramatiseringar av Bellmans sånger

December 1979

Invigning vid Yddingen - Bellman och hans vänner

September 1979