FLÖDET

Vi ses på sommarscen Svedala!

Publicerat 10 juni, 2024


Sveamatea bjuder in till musikcafé för hela familjen. En kavalkad med sketcher och sångnummer i en salig blandning, i Svedalas stadspark under sommarscen. Fredagarna 28 juni och 5 juli. Klockan 18:30 båda kvällarna.


Ta med picknickkorgen, något gott att äta, ett trevligt sällskap och njut av en timmes underhållning. Vi utlovar välkända sketcher, trallvänliga sångnummer ihop med ett melodikryss. Välkommen ner till parken. 

Ung Teaterscens teaterfestival i Lidköping

Publicerat 19 maj, 2024


Under Kristi himmelfärdshelgen var delar av Sveamateas ungdomsgrupp på tisdagar uppe i Lidköping för att medverkar på Ung Teaterscens teaterfestival. Helgen innefattade workshops inom stage fighting, regi, improvisation och mycket annat roligt!

Gruppen visade även upp scener från föreställning Jonathan som de nyligen spelade på Kulturhuset Flamman. Tack till Ung Teaterscen och Esplanadteatern för en lärorik och rolig helg.

Nya Skånemässan

Publicerat 4 maj, 2024


Sveamatea deltog på Nya Skånemässan i Svedala. Utställande företag och föreningar, tivoli, matvagnar, dryckestält, livemusik och mer därtill. En mässa på 20 000 kvadratmeter med cirka 7 500 besökare som passerade entrén.

Vi fick oerhört många besök i vår monter som fick information om kommande evenemang, registrering till stödmedlem och en hel del snack om gamla minnen. Kvällen avrundades med ett stort Masked Singer disco som anordnades av oss i Sveamatea tillsammans med Sweet Candy. Cirka 100 glada barn deltog.

Svedalas kulturpristagare för år 2023

Publicerat 24 april, 2024


Svedala kommuns kulturpristagare för år 2023 är ingen mindre än Sveamateas egna Liam Strömstedt!

Liam har sedan han var 11 år varit medlem i Sveamatea. Han började i barngrupp som skådespelare och klättrade sedan upp i ungdomsgrupp. Nu är han ledare för en barngrupp, en ungdomsgrupp och en vuxengrupp. Han sitter även som ledamot i styrelsen och är medlemsansvarig. Liam har många poster i föreningen och är en sann eldsjäl.

Den 6 juni tar Liam emot sitt pris på Svedalas stortorg under nationalsdagsfirandet. Ett stort grattis önskar vi honom!

Foto: Tobias Annerfeldt.

Medverkan ATRs kongress 2024

Publicerat 22 april, 2024


Sveamateas ordförande Hampus Gsaxner har närvarat på Amatörteaterns Riksförbunds verksamhetskongress i Västerås. Djupa och intressanta diskussioner har förts om amatörteaterns framtid. Vi står inför stora och spännande utmaningar. Tack till ATR och ATR Västmanland för fint värdskap.

Länge leve kulturen och amatörteatern! 

Kulturhuset Flamman får en ny entréskylt

Publicerat 2 april, 2024


År 2006 tog Sveamatea över den så kallade gamla biografen "Flamman" i Svedala. På samma gång såg vi till att döpa om huset till "Kulturhuset Flamman". 


Igår inledde vi aprilmånad med att byta ut den gamla entréskylten. Gissa om vi är nöjda?

Föreställningen "Jonathan" äntrar scenen

Publicerat 24 februari, 2024


Varför ska Jonathan tvunget gå på festen han inte ens tänkte tanken att gå på? Han är ju bögen, poeten, fjanten i byn. Det vet ju alla. Men vad väger tyngst, är det skammen eller kärleken? 


Föreställningen "Jonathan" har premiär lördagen den 16 mars. Biljettförsäljningen är i full gång. 

Stödmedlemskap

Publicerat 4 februari, 2024


Nu finns en unik möjlighet för dig som gillar Sveamateas verksamhet och vill stötta det som vi gör bäst. Läs mer om stödmedlemskap HÄR

God jul och gott nytt år

Publicerat 4 december, 2023


Sveamatea börjar runda av år 2023 och ser framemot nästa års spännande produktioner. Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi ses 2024!

Extrainsatt runda

Publicerat 2 november, 2023


Högt biljettryck resulterar i att vi släpper en extra runda till spökhuset "De sju dödssynderna", till lördagen den 4/11 klockan 19:00. 

Biljettsläpp spökhus "De sju dödssynderna"

Publicerat 6 oktober, 2023


JIPPI! NU SLÄPPS BILJETTERNA!

Fredagen den 3 november och lördagen den 4 november är det äntligen dags för ännu ett spökhus. En succé och höjdpunkt för många besökare. I å med temat de sju dödssynderna. Vågar du gå rundan? 

Inställd produktion

Publicerat 12 augusti, 2023


Tråkiga nyheter! Tyvärr blir produktionen "Mysteriet på Flammans herrgård" inställd på grund av omständigheter som vi inte kan råda över. Föreställningen skulle ha sin premiär i mitten på september. 

Sommarscen Svedala

Publicerat 27 maj, 2023


Sveamatea är stolta att i år kunna göra comeback med utomhusteater på Sommarscen i Svedala och denna gång med komedin "Kvinnofabriken", bearbetad utifrån Ivar Lo-Johanssons novell med samma namn, skriven och regisserad av Anders Gsaxner. Läs mer HÄR

Teaterläger

Publicerat 15 maj, 2023


Helgen den 12-14 maj anordnade Sveamatea ett stort läger för alla barn och ungdomar i föreningen. En helg fylld med dramaövningar, musiktävlingar, festlig mat, Eurovision Song Contest och mycket mer. Nu är vi fyllda med energi, lagom till gruppernas uppvisningar i början av sommaren. 

Serien "Föreningar i Svedala kommun"

Publicerat 9 maj, 2023


Svedala kommun gjorde ett nedslag hos oss med sin serie "Föreningar i Svedala kommun". Läs hela intervjun här: https://www.svedala.se/uppleva/kultur-och-fritid/foreningar-foreningsliv/presentation-av-foreningar/sveamatea/

Sista föreställningen av Kvinnofabriken

Publicerat 26 mars, 2023


Sista föreställningen av komedin Kvinnofabriken är spelad idag. Vi vill rikta stort tack till alla som gjort det möjligt för oss att genomföra produktionen, allt från teknik till sömnad till skådespelare till manusförfattare. Vi vill också rikta ett tack till vår kära publik. Utan er får vi inga reaktioner, beröm eller kritik. Tack och än en gång tack!


Håll utkik på våra sociala medier och hemsida vad föreningen har på gång härnäst.

Turnébesök med Malmö Opera

Publicerat 23 februari, 2023


Torsdagen den 13 april gäststpelar Malmö Opera med Marguerite - En dans med djävulen på Kulturhuset Flamman.

Goethes dramer om Faust tillhör den europeiska litteraturens allra största klassiker. I en helt ny turnéföreställning i gränslandet mellan opera och musikal får vi möta Faust och hans älskade Marguerite.

Arrangör: Malmö Opera och Kultur och bibliotek i Svedala kommun, i samarbete med Sveamatea.

Kvinnofabriken har premiär

Publicerat 28 januari, 2023


NU SLÄPPS BILJETTERNA!

Fredagen den 3 mars har äntligen föreställningen Kvinnofabriken premiär. En komedi i i två akter, bearbetad utifrån Ivar Lo-Johanssons novell med samma namn.

Föreställningen spelas under hela mars med totalt nio föreställningar. Välkomna!

Nytt år, nya utmaningar!

Publicerat 1 januari, 2023


1 januari är här och ett nytt år går av stapeln. Det vill vi fira med att ge en liten fingervisning av vad våren kommer att erbjuda. I mars går vi tillbaka i tiden till 40-talets beredskapstid där vi kommer att möta en kärlekskrank ingenjör som får brottas med ett större kvinnokollektiv. I slutet av månaden släpps biljetter till vårens musikaliska nostalgiföreställning, det vill du inte missa. Håll utkik på hemsidan!

God jul!

Publicerat 24 december, 2022


Föreningens verksamhet har gått på en välbehövlig julledighet. Vi vill passa på att tacka vår publik, våra sponsorer, våra samarbetspartners och framförallt våra medlemmar aktiva som passiva för ett fantastiskt fint kulturår fyllt med massor av utmaningar och möjligheter. Från oss alla, till er alla, en riktigt god jul!

Julmys på Kulturhuset Flamman

Publicerat 22 november, 2022


Kicka igång julstämningen på bästa sett! Se juläventyret ”Han Som Avskydde Julen” på Kulturhuset Flamman, den första advent, 27/11 klockan 13:00, 14:30 och 16:00. Fri entré, först till kvarn. Välkomna! 

Premiär för "Är du inte riktigt fisk"

Publicerat 8 oktober, 2022


Premiären för föreställningen "Är du inte riktigt fisk" är nära. Mindre än en vecka kvar tills Kulturhuset Flammans salong fylls med förväntansfull publik!

Kom och häng med in i Cissis lägenhet där den ena karlen efter den andra springer runt som kärlekskranka hanhundar. Helt enkelt en skrattfest du sent kommer att glömma! 

Heja heja heja

Publicerat 23 september, 2022


Vi hejar på Caroline, nämligen Caroline Ellingsen som nu tagit sig till kvalfinal i Idol!

Caroline började i Sveamatea som åttaåring där hon gjorde debut i en änglakör i pjäsen ”Flickan med svavelstickorna” och brummelman i föreställningen ”Klas Klättermus”. Med åren har hon gjort mängder med föreställningar i föreningen, sitter som ledamot i styrelsen och år 2019 vann hon Svedala kommuns kulturpris.

Nu ser vi framemot att följa henne på idolresan! Redan ikväll ser vi henne på TV4 klockan 20:00 tävla om en plats i fredagsfinalerna. Heja heja heja!

Presentation av Malmö Operas säsong

Publicerat 11 augusti, 2022


Vi har äran att ha besök av Malmö Opera tisdagen den 6 september. Häng med när operasångerskan Elísabet Einarsdóttir, trombonisten Martin Hultkvist och pianisten Albert Van Pham skvallrar om allt som är värt att veta om Malmö Operas kommande säsong. Detta är ett samarbete med Malmö Opera, Sveamatea, Svedala kommun med kultur & bibliotek. För mer information och biljetter, klicka här.

Verksamheten växer och växer

Publicerat 23 april, 2022


Sveamateas verksamhet blir större och större för varje år. Gamla medlemmar består och nya gör entré. Ständigt har vi produktioner på gång och det planeras för flera år framåt. Påsken är passerad och i maj/juni har föreningens tre barngrupper sina slutproduktioner för terminen. Sveamateas turnégäng med evenemanget "Mysteriekväll på biblioteket" åker vidare runt på bibliotek i Skåne. Tre ensemblegrupper repeterar inför sina kommande produktioner därav en har premiär i slutet av sommaren och en till hösten. Vi ser framemot att roa vår publik!

Restriktioner hävs

Publicerat 3 februari, 2022


Från och med den 9 februari hävs ett flertal restriktioner gällande covid-19. Avvecklingen gäller deltagartak, krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap samt krav på uppvisande av vaccinationsbevis. Föreställningarna av "Resfeber" under datumen 5/2, 6/2 och 8/2 påverkas av restriktionerna som föreligger nu. 

Terminsstart

Publicerat 10 januari, 2022


Nu är det nytt år och vi börjar närma oss en ny spännande termin. Denna termin börjar våra ordinarie grupper följande datum och tider:


Måndagens barngrupp - den 17 januari, klockan 18:00-19:30.

Onsdagens barngrupp - den 19 januari, klockan 18:00-19:30 (OBS, ny tid).

Torsdagens barngrupp - den 27 januari, klockan 18:00-19:30.

Torsdagens ungdomsgrupp - den 20 januari, klockan 19:30-21:30.

Tanter & briljanter på scen

Publicerat 3 december, 2021


Till Svedalas julmarknad bjuder föreningen på föreställningen "Julkul med tanter & briljanter". En humoristisk föreställning blandat med sång och sketcher. 

Malmö opera gör ett besök

Publicerat 19 oktober, 2021


Tisdag 16 november gäststpelar Malmö Opera med Det går an på Kulturhuset Flamman.

Operan baseras på Carl Jonas Love Almqvists roman som gavs ut på 1930-talet och som handlar om en sommardag då Sara och Albert möts på en båtresa mellan Stockholm och Lidköping. Under dagarna som följer fördjupas deras relation och kärleken börjar spira. Men är Sara beredd att ge upp sitt yrke och sin frihet för att bli Alberts fru?

Arrangör: Malmö Opera och Kultur och bibliotek i Svedala kommun, i samarbete med Sveamatea.

Malmö opera gör ett besök

Publicerat 17 september, 2021

Häromdagen hade vi celebert besök utav Malmö Opera och deras presentation av kommande säsong. Ett arrangemang av Malmö Opera, Svedala kommun och Sveamatea. 

Kick-off för alla grupper

Publicerat 14 september, 2021

För två helger sedan rivstartade vi höstterminen med en kick-off för alla våra barn- och ungdomsgrupper i föreningen. Det blev två roliga dagar fyllda med aktiviteter. Nu kan hösten börja och alla evenemang som vi ser framemot. 

Terminstart 

Publicerat 4 augusti, 2021

Vecka 34 sätter vi åter igång alla våra barn- och ungdomsgrupper igen. Tre barngrupper och två ungdomsgrupper tar plats på Kulturhuset Flammans scen för repetitioner. Vi längtar, hoppas ni också gör det! 

Vi har inte glömt er

Publicerat 21 maj, 2021

Våren har varit annorlunda men det börjar så smått lätta och restriktionerna blir mildare. Liksom vi saknar er, tror även vi att ni saknar oss. Snart är vi tillbaka på scenen igen med en ny spännande produktion. Håll utkik på hemsida och sociala medier. 

Glada nyheter!

Publicerat 26 mars, 2021

Nu kör vi igång vår verksamhet igen. Under en längre period har stora delar av vår verksamhet varit nedlagd eller digital, men nu kör vi igång träffar på Kulturhuset Flamman för våra sex barn- och ungdomsgrupper. 

Julkalender

Publicerat 30 november, 2020

Den 1 december släpper vi vår första julkalender någonsin på våra sociala medier. Varje dag öppnas en ny lucka där ni får se vad som händer i föreningen men även vad som döljer sig bakom Kulturhuset Flammans vrår. Lucköppningen sker på Instagram och Facebook. Häng med!

Jul, jul, strålande jul!

Publicerat 1 november, 2020

På grund av de skärpta restriktionerna som Region Skåne gav ut har vi valt att ställa in vår årliga julföreställning på Svedalas skyltsöndag som äger rum i slutet av november. Nu behöver vi minska smittspridningen och detta gör vi genom att ta vårt ansvar genom att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Kulturhuset Flamman står kvar och Sveamatea jobbar hårt för att produktionerna ska ta fart igen år 2021. 

Spökhus inställt

Publicerat 20 september, 2020

På grund av rådande situation gällande Covid-19 kommer vi tyvärr inte kunna genomföra årets spökhus på Kulturhuset Flamman, vilket vi är väldigt ledsna över. Vi lovar att komma tillbaka nästa år och återuppta denna skrämmande tradition. 

Kammaropera gör besök

Publicerat 13 september, 2020

Malmö Opera kommer och gästspelar onsdagen den 28 oktober med sin turnéföreställning "Cosí fan tutti". 

Två unga systrar låtsas att de låter sig luras av sina pojkvänner i en krass vadslagning om deras trohet. Kan man bara ta för sig av allt och komma undan med det? Vem lurar egentligen vem? Höstens turnerande kammaropera handlar om unga människors ombytlighet, kärlekens osäkerhet och om hur lättpåverkade vi människor är.

Musiken pendlar mellan komedi och äkta känsla i Mozarts spralliga kärleks- och snedsprångsopera där ungdomarna riskerar att tappa huvudet för att få hångla och ligga. De sätter igång en erotisk lek, tjuvtittar på varandra, blir svartsjuka och förtvivlade. Men vem vill stoppa en lek när den väl är igång…? Och som bekant har människor alltid haft lätt att falla för sina svagheter – così fan tutti – så gör vi alla!

I regissören Jonas Österberg Nilssons och kapellmästare Bo Wannefors händer är Così fan tutti en samtida opera, nyöversatt och med unga operasångare på scenen – självfallet hängiven WA Mozart som var en medveten man som följde med sin tid.

Opera i två akter.
Spellängd 2 tim 30 min inkl paus.
Språk svenska

Ett samarbete med Svedala kommun. Biljettköp sker på Svedala bibliotek. 

Biljettsläpp "Trollkarlen från Oz"

Publicerat 10 september, 2020

Idag har vi äntligen biljettsläpp inför familjemusikalen "Trollkarlen från Oz" där vi får möta Dorothy och Toto på en resa genom landet Oz. Biljetter bokas lättast via hemsidan. 

Tack till ATR, Ung Teaterscen och ABF Sydvästra Skåne som gör detta möjligt. 

Renovering av Kulturhuset Flamman

Publicerat 28 juli, 2020

Renoveringen av salongen på Kulturhuset Flamman är nu färdig och har fått ett stort lyft. Vi vill rikta ett stort tack för hjälpen vi fick med målningen. Även ett stort tack till Alemo Production AB- Bygg & Inredning som har monterat in en nytt golv. Salongen har även utökats med nya och fler stolar som har gjort att vi har kunnat utöka antal sittplatser!

Nypremiär för föreställningen Viva la Greta

Publicerat 3 juli, 2020

Fredagen den 14 augusti är det nypremiär för VIVA LA GRETA. Föreställningen spelas under sex tillfällen. Biljetter går att boka till dessa datum HÄR. På grund av den rådande pandemin Covid-19 har det vidtagits olika åtgärder för att du som besökare ska känna trygghet. Läs mer om dessa HÄR. Varmt välkommen och stort nöje!

Inställd föreställning onsdagen den 1 april

Publicerat 14 mars, 2020

Malmö Opera har idag meddelat att deras turnéföreställning ”Hedwig and the Angry Inch” den 1/4-2020 på Kulturhuset Flamman är inställd.

Se meddelade från Malmö Opera nedan:

”Vår ägare, Region Skåne, har beslutat att all publik verksamhet på Malmö Opera ska upphöra med omedelbar verkan. Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig i huset eller på turné. Även Operagrillen kommer att stänga. Som ett resultat av detta är naturligtvis all biljettförsäljning inställd. Vi kommer så fort som möjligt att kontakta de som redan köpt biljetter till innevarande säsongs föreställningar, i första hand de som har biljetter till kommande helg.

När uppehållet ska ta slut är oklart, det beror på utvecklingen av pandemin. Vi kommer lägga ut all information vi har att ge i den takt vi får den.

Vi är ledsna för all olägenhet och ber om ert tålamod”.

Information om coronaviruset!

Publicerat 11 mars, 2020

Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationer gällande att publika evenemang med fler än 500 deltagare bör ställas in. 

Då Kulturhuset Flamman endast rymmer 109 personer i salongen kommer vi att spela föreställningen VIVA LA GRETA som planerat. 

Vi kommer att meddela om Folkhälsomyndigheten går ut med nya direktiv. 

Läs mer om beslut gällande publika evenemang: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/forslag-inga-allmanna-sammankomster-med-fler-an-500-personer/

Ny hemsida, wihoo!

Publicerat 27 januari, 2020

Nytt år, nytt decennium, ny hemsida. Under 2019 har en glänsande ny hemsida byggts upp. Välkomna hit! 

Hipp hipp hurra

Publicerat 19 januari, 2020

Under året 2019 fyllde Kulturhuset Flamman 100 år och Sveamatea 40 år. Det firades under hela året vid olika tillfällen med blandade evenemang, dels för våra medlemmar men även för allmän publik. Det bjöds bland annat på utställning, jubileumsföreställning, lustspel, musikal, medlemsläger och mycket mer. Ett fulländat jubileumsläger som avslutade i en stor fest på Kulturhuset Flamman för alla våra medlemmar.