FÖRENINGENS HISTORIA

Våren 1979 uppförde en grupp ungdomar Kabaré Mannen på Centralskolan i Svedala. För musiken stod “Elisabeth’s (Prahl) Hot Five” och för regin Christina Cesarec. Mannen var den då 16-årige Folke Regen, som här inledde sin skådespelarbana. Hos lärare och eldsjälen Bertil Parthéen och Christina Cesarec föddes tanken att starta en amatörteater i Svedala, där ovanstående talangfulla skådespelare kom att bilda stommen. Dåvarande skoldirektör Sune Göransson skickade iväg Bertil och Christina på kurs i Sigtuna “Hur man startar en amatörteater”. Entusiasmerade av dessa kursdagar togs initiativet till en presentation av hur vi tänkte oss en teater.

Vid Yddinges strand uppförde vi en så kallad “stationsteater” á la Shakespeare, där publiken som bestod av inbjudna politiker, kulturfolk, lärare, rektorer och press. vandrade runt bland scenerna. Den musikaliska promenaden innehöll dramatiserade visor av bland annat Bellman, Ruben Nilsson och Evert Taube. Det blev succé och Svedalas Amatörteaterförening, Sveamatea föddes. Styrelsen bildades med Christina Cesarec som dess förste styrelseordförande och “ständig” sekreterare blev Bertil Parthéen.

Sveamateas första hem blev centralskolan i Svedala där föreningen repeterade några år. Föreningen flyttade sedan vidare till röda skolan där vi fick låna ett rum på översta våningen. Efter några år flyttade vi än en gång, och denna gången till Folkets hus i Svedala där vi hyrde A-salen. Under vår tid på Folkets hus var vi även arrangörer för ATRs festival under en sommar. Efter några lugna år på Folkets hus blev det åter dags för Sveamtea att förflytta sig till nya lokaler, denna gången blev det nya tillhållet Enskiftegården. Dessa åren var en väldigt tuff tid med ständigt byte av lokaler där större delen av rekvisita och kläder var utspridda på olika platser i Skåne. Därför blev det en väldigt stor lättnad när vi äntligen 2006 fick våra egna lokaler där vi kunde skapa vårt permanenta hem på Kulturhuset Flamman.

Trots att vi inte hade en permanent scen under många år hindrade inte detta oss från att spela teater, vi fick istället en stor erfarenhet genom att spela på många olika scener runt om i Svedala, men även på andra platser i Skåne så som Ystad, Trelleborg, Malmö, Höör, Genarp och Lund.